<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bahmutban viszont egyre „forróbb” a helyzet. Kedd reggeli háborús összefoglaló.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a határon és a frontvonalon végrehajtott személyi változások megerősítik Ukrajna katonai erőfeszítéseit a védelmi miniszter jövője körüli bizonytalanság közepette. „Megerősítjük vezetői pozícióinkat” – mondta Zelenszkij hétfő esti beszédében. „Számos régióban, különösen a határon vagy a fronton, katonai tapasztalattal rendelkező vezetőket nevezünk ki. Akik a leghatékonyabbnak tudják mutatni magukat a meglévő fenyegetések elleni védekezésben” – mondta.
 • Az EU Zelenszkij csütörtökön esedékes brüsszeli látogatására készül, aki találkozna a tömb vezetőivel és felszólalna az Európai Parlamentben – közölték tisztviselők hétfőn. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívta Zelenszkijt, hogy vegyen részt a 27 EU-tagország „jövőbeni csúcstalálkozóján” – közölte a szóvivője hétfőn. Zelenszkijt „személyes részvételre” hívják meg egy brüsszeli csúcstalálkozón – közölte a szóvivő egy tweetben, hozzátéve, hogy biztonsági okokból „további információt nem adnak ki”.

Az ukrán elnök várhatóan felszólal az EP ülésén is. Fotó: Pexels
Az ukrán elnök várhatóan felszólal az EP ülésén is. Fotó: Pexels

 • Oroszország öt rakéta- és 12 légitámadást, valamint 36 bombatámadást hajtott végre 24 óra alatt, déli célpontokat, például Herszont eltalálva – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara hétfő esti közleményében.
 • Az ukrán repülőgépek kilenc csapást mértek az orosz erők központjára és két légelhárító állásra. A harctéri jelentéseket nem tudták azonnal ellenőrizni.
 • Hetekig tartó heves harcok dúltak Bahmut városa, valamint a közeli Szoledar és Vuhledar városok körül – közölte az ukrán elnöki hivatal. Ukrajna hétfő este közölte, hogy az orosz erők harckocsi-, aknavető- és tüzérségi tüzet nyitottak Bahmutra az elmúlt 24 órában. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország továbbra is csekély mértékben halad előre tesz Bahmut bekerítésével. „Bár számos alternatív, országon átívelő ellátási útvonal továbbra is elérhető marad az ukrán erők számára, Bahmut egyre inkább elszigetelődik” – közölte a minisztérium a Twitteren.
 • Az orosz erők a Donbász keleti régiójában folytatott harcokkal próbálják megfékezni az ukrán erőket – közölte Ukrajna. A hírek szerint Moszkva további csapatokat összpontosít a következő hetekben várható offenzívára, amely talán Luhanszk térségét veszi célba. „A térségért folyó harcok egyre hevesebbek” – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója. Luhanszkban Szerhij Haidai társkormányzó azt mondta, hogy az ottani ágyúzás abbamaradt, mert „az oroszok lőszert takarítanak meg egy nagyszabású offenzívához”.
 • Valószínűleg minden újabb orosz offenzíva fókuszában a luhanszki régió nyugati területe áll majd – mondta Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője, akit a védelmi minisztérium élére is kineveztek. A Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy az offenzívát nagy valószínűséggel „megfelelő gépesített dandárok” indítanák, nem pedig a rosszul kiképzett tartalékosok és Wagner-zsoldosok, akik súlyos veszteségeket szenvedtek a legutóbbi csatákban.
 • Ukrajnát ezen a télen akár mínusz 20 fokos hőmérséklet is sújthatja, ugyanakkor a humanitárius válságot is kezelniük kell, mivel Oroszország a kulcsfontosságú polgári infrastruktúrát támadja. A kutatások szerint Dnyipro, Donyeck és Harkov területei különösen veszélyeztetettek. Egyes területeken több tízezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember keres otthont a tél folyamán, miközben a létfontosságú infrastruktúrát – beleértve az energiát és a lakhatást – orosz rakéták és tüzérség veszik célba.
 • António Guterres, az ENSZ főtitkára figyelmeztette a világot, hogy egy „szélesebb körű háborúba” lép be Ukrajna miatt. Guterres az ENSZ közgyűlésén néhány héttel Ukrajna február 24-i inváziójának első évfordulója előtt ezt mondta: „A béke kilátásai egyre csökkennek. A további eszkaláció és a vérontás esélye folyamatosan nő.”
 • A vártnál lassabban halad Németország azon terve, hogy gyorsan összeállítson két zászlóaljnyi Leopard 2 harckocsit az európai szövetségesektől és Ukrajnába küldje azokat. Több állam még nem döntötte el, hogy saját készleteiből tartalékoljon-e járműveket. Berlinen kívül Európában eddig csak Lengyelország és Portugália tett konkrét ígéretet Leopard 2 harckocsik támogatására. Az ukrán katonák kiképzése várhatóan ettől a héttől kezdődik a Leopard 2 harckocsikon Németországban és Lengyelországban. „Németország elkötelezettsége továbbra is fennáll” – mondta Wolfgang Büchner kormányszóvivő hétfőn.
 • Kanada védelmi minisztere, Anita Anand megosztott egy képet az első kanadai felajánlású Leopard tankról, amely Lengyelországba érkezik. „Szövetségeseink mellett hamarosan kiképezzük Ukrajna fegyveres erőit ennek a felszerelésnek a használatára” – írta a Twitteren.
 • Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Støre azt javasolta, hogy országa öt év alatt 75 milliárd norvég korona segítséget nyújtson Ukrajnának. 2023-ban a segélyek felét Kijev katonai szükségleteinek fedezésére fordítják, a többit humanitárius szükségletekre fordítják, bár ez a megosztottság a következő években változhat – mondta. A bejelentés azután történt, hogy Støre kormánya nyomás alá került, hogy növelje Ukrajna támogatását, miután az orosz háborúból többmilliárdos olaj- és gázbevételre tett szert.
 • Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője, Rafael Grossi nem találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel e heti moszkvai látogatása során – közölte a Kreml. Grossi várhatóan találkozik a Roszatom orosz állami atomenergiacég és a külügyminisztérium tisztségviselőivel – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkva „érdemi párbeszédre” számít.
 • Oroszország olaj- és gázbevételei 46 százalékkal zuhantak januárban 2022 azonos hónapjához képest, a nyugati szövetségesek által az ukrajnai moszkvai invázió miatt bevezetett, olajexportra vonatkozó árplafon hatására. Az orosz pénzügyminisztérium közölte, hogy a költségvetési bevételek januárban 35 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2022 azonos hónapjában, az utolsó hónapban, mielőtt Oroszország csapatokat küldött volna Ukrajnába.

(The Guardian)