<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójának estéjén.

 • Ukrajnában és szerte a világon megemlékezéseket tartottak Oroszország inváziójának első évfordulóján, néma percekkel, gyertyafényes virrasztással és tiltakozással.
 • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport teljes ellenőrzése alá került az ukrán Berhivka falu, amely Bakmuttól északnyugatra található – állította a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin a Telegramon.
 • Az Egyesült Államok további hadi támogatást jelentett be Ukrajnának. A Biden-adminisztráció közleményében kijelentette, hogy a csomag tartalmazni fog „több új pilóta nélküli légirendszert (UAS), pilóta nélküli légi elhárító rendszert (C-UAS) Ukrajna légvédelmének megerősítésére (…) és elektronikus észlelő hadi berendezéseket, amelyek megerősítik Ukrajna képességét az orosz agresszió visszaverésére.”
 • A kínai kormány béketárgyalásokra szólított fel Ukrajna és Oroszország között, ugyanakkor felszólított minden felet, hogy kerüljék el a nukleáris eszkalációt és fejezzék be a civilek elleni támadásokat. Nyilatkozatukban fenntartották Peking álláspontját, miszerint a nyugat táplálja a konfliktust. Péntek délelőtt megjelent az Ukrajnával kapcsolatos 12 pontos állásfoglalás. A dokumentumot, amelyről nem konzultáltak Ukrajnával, Kijev óvatosan üdvözölte, ám amerikai tisztviselők és egyes elemzők bírálták, akik felhívták a figyelmet a Kína és Oroszország közötti kapcsolatok erősödésére. Szerdán Kína vezető diplomatája Moszkvába látogatott, és mélyebb együttműködést ígért.
 • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Kína béketárgyalásokra való felhívásának „nem sok hitele van” – mondta, miközben óva intette Kínát attól, hogy fegyvert szállítson a Kreml hadigépezetébe. A Tallinban tartózkodó Stoltenberg újságíróknak azt mondta: „Kínának nincs nagy hitelessége, mert nem tudták elítélni Ukrajna illegális invázióját, és néhány nappal az invázió előtt aláírtak egy megállapodást Hszi elnök és Putyin elnök között az Oroszországgal való korlátlan partnerségről”.
 • Az ugyancsak az észt fővárosban tartózkodó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy „Kína 12 pontos dokumentumát egy bizonyos háttérinformációval együtt kell megítélni, nevezetesen azzal, hogy Kína korábban már állást foglalt, amikor közvetlenül az invázió előtt korlátlan barátságuk megerősítéséről megállapodást írt alá Moszkvával”.

Ursula von der Leyen emlékezetett, Kína Oroszországgal nem sokkal a háború előtt kötött szövetséget. Fotó: Európai Tanács
Ursula von der Leyen emlékezetett, Kína Oroszországgal nem sokkal a háború előtt kötött szövetséget. Fotó: Európai Tanács

 • Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója a CNN hírtelevízión röviden úgy reagált a kínai bejelentésre, hogy a dokumentum „meg is állhatott volna az első pontnál: valamennyi ország szuverenitását tiszteletben kell tartani”.
 • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, hogy a konfliktus lezárását célzó minden „béketervnek” magában kell foglalnia az orosz csapatok 1991-es határaihoz való kivonását. Azt mondta, hogy az orosz területek további megszállását eredményező tűzszünet „nem az”. a békéről, de a háború befagyasztásáról, Ukrajna vereségéről, a népirtás következő szakaszairól”.
 • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pénteken azt mondta, hogy Moszkva számára az egyetlen módja annak, hogy végül tartós békét biztosítson Ukrajnával, ha saját határait a lehető legmesszebbre tolja, „még ha ezek Lengyelország határai is”.
 • Svédország legfeljebb 10 Leopard harckocsit és légelhárító rendszert küld Ukrajnába – közölte Ulf Kristersson miniszterelnök és Pål Jonson védelmi miniszter.
 • Kanada több mint 32 millió dollár támogatást nyújt Ukrajna biztonságának és stabilizációjának további erősítésére – jelentette be az ország kormánya.
 • Dánia „nyitott” arra a felvetésre, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnába, hogy így segítse az orosz invázió elleni háborús erőfeszítéseket – mondta a dán védelmi miniszter pénteken.
 • Nagy-Britannia exporttilalmat rendelt el minden olyan felszerelésre, amelyet Oroszország az ukrajnai hadszíntéren használ – jelentette be James Cleverly külügyminiszter.
 • Az amerikai hadsereg egyik tisztviselője szerint akár két évbe is telhet, amíg az M1 Abrams tankokat Ukrajnába szállítják. Az Egyesült Államok januárban jelentette be, hogy néhány hónapon belül 31 fejlett M1 Abrams tankot szállít Ukrajnának 400 millió dollár értékben. Christine Wormuth, az Egyesült Államok hadügyminisztere elmondta, a tervek még mindig kidolgozás alatt állnak, hogy hogyan és mikor kerüljenek átadásra.
 • Az EU vezető diplomatáinak nem sikerült megállapodniuk az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagról, amely megtiltaná a katonai szempontból nélkülözhetetlen technológiák értékesítését. A tárgyalások elakadtak az Oroszországgal folytatott gumikereskedelem kérdésében. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden pénteken találkozik a G7 vezetőivel és Volodimir Zelenszkijvel, hogy új szankciókat jelentsen be az Oroszország háborús erőfeszítéseit segítőkkel szemben – közölte a Fehér Ház.

(The Guardian, MTI)