2p

Nem veszik le az ukránok a háborút támogató szervezetek listájáról az OTP-t – közölték az illetékesek.

Eszükben sincs levenni az ukránoknak az OTP-t a háború támogatóinak listájáról – írja az Eurológus azt követően, hogy megérdeklődték ukrán Országos Korrupciómegelőzési Ügynökségtől (NACP), hogy teljesítik-e Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kérését. Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar diplomácia vezetője azt mondta, csak akkor támogatják az ukránoknak juttatandó uniós kifizetéseket, ha cserébe az ország törli a szankciós listáról a magyar nagybankot.

Az Eurológus megjegyzi, a magyar kormány támogatta, hogy az uniós tagállamok további 3,5 milliárd euróval megnöveljék az Európai Békekeretet, ám az abból történő kifizetéseket blokkolja. Az Európai Békekeret ezen része úgy működik, hogy egy tagállam fegyvert, lőszert juttat Ukrajnának saját készletéből, majd amikor ezeket visszapótolja, ennek a költségnek 50-60 százalékról számlát nyújthat be a Békekeretnek – magyarázza az Eurológus.

Egy centet sem lehet kifizetni, ha a magyar kormány blokkolja. Fotó: Unsplash
Egy centet sem lehet kifizetni, ha a magyar kormány blokkolja. Fotó: Unsplash

A portál felvette a kapcsolatot az NACP-vel, Olena Konoplia, a Kommunikációs és Információpolitikai Osztály vezetője pedig kijelentette:

„A NACP-nek jelenleg nincs oka arra, hogy az OTP Bankot kizárja a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.”

Ám azt is hozzátette, terveznek egy OTP-vel kapcsolatos konzultációt a magyarokkal.

Az NACP a magyar gigabankkal kapcsolatban arra hivatkozik, hogy annak orosz leányvállalata csak jövedelemadóként mintegy 190 millió rubelt fizetett be az állami költségvetésébe, emellett kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz ténylegesen jutalmazza az elkövetett háborús bűnökért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!