<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Amerika visszafogottan reagált, de mindenképpen növeli a kockázatot, ha Belaruszban nukleáris fegyverek lesznek. Háborús hírösszefoglaló.

  • Megérkeztek az első reakciók Oroszország arra a bejelentésére, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Belarusz területére. Az Egyesült Államokból visszafogott értékelések érkeztek: amerikai tisztviselők arról beszéltek, hogy „semmi jele annak, hogy Moszkva nukleáris fegyverek bevetését tervezné”, illetve „nincs ok saját nukleáris stratégiánk felülvizsgálatára”, de természetesen figyelemmel kísérik a helyzet további alakulását.
    Szakértők szerint azonban a lépés fontos fejlemény, ugyanis Oroszország eddig – az Egyesült Államokkal ellentétben – tartózkodott attól, hogy más országok területére telepítsen nukleáris fegyvereket, és ezt büszkén hirdette is. A mostani bejelentés főleg elrettentési célokat szolgálhat, azonban minden ilyen döntés emeli az emberi hibák és a félreértések, hibás számítások lehetőségét, amelyek nukleáris fegyverek esetében rettenetes kockázatokkal járnak.
    Az oroszok egyébként egyelőre nem pontosították, milyen típusú fegyvereket telepítenének a három NATO-tagállammal is határos Belarusz területére.

  • Az ukrán védelmi miniszter helyettese a közösségi médiában szólította fel az ukránokat arra, hogy ne beszéljenek nyilvánosan az előkészületben lévő ukrán offenzíváról. Hanna Maliar arra kérte honfitársait, élő műsorokban ne kérdezzék a szakértőket arról, hogy áll az ellentámadás, ne írjanak erről posztokat és blogbejegyzéseket. „Egy stratégiai tervünk van: felszabadítani az összes területünket. A részletek pedig – azok egész egyszerűen katonai titkok”, fogalmazott.
  • Kijevi jelentések szerint 15 százalékkal csökkentette a Gazprom az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló gázexportját. Március 24-én 42,5 millió köbméter gáz haladt át az országon keresztülfutó vezetékeken, míg egy nappal később a mennyiség 36,2 millió köbméterre csökkent.
  • Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport zsoldoshaderő vezetője szerint több mint 5 ezer korábban elítélt bűnöző büntetésének további részének letöltését engedték el, miután ezek leszolgálták a Wagnerrel kötött szerződésüket az ukrán fronton.
  • A brit védelmi minisztérium helyzetjelentése szerint március eleje óta Oroszország feltehetően legalább 71 iráni Sahed drónt indított útnak ukrán célpontok ellen.
  • Bahmutban úgy tűnik, stabilizálni tudták a frontot a várost és környékét védő ukrán erők, a fronton tartózkodó tudósítok arról számoltak be, hogy az orosz támadások nem tudtak újabb előrehaladást elérni, az ukránok pedig ellentámadásokkal egyes szakaszokon vissza is tudták szorítani a várost körülzárással fenyegető orosz reguláris és Wagner-csoport erőket.