5p

Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki a volt amerikai elnök ígéreteiből. Fel akarja számolni a független közigazgatást.

Magyarországon a 2010-es választást, amely kétharmados többséget hozott a Fidesznek, úgy értelmezte Orbán Viktor, az akkor ellenzékből kormányra került pártvezető, hogy forradalom zajlott le a szavazófülkékben. Azóta tudhatjuk, hogy ezt komolyan gondolta. Donald Trump volt elnök, az amerikai elnökválasztás várható republikánus indulója valami hasonlóra készülhet – derül ki a CNN cikkéből.

Sűrű egymásutánban után tartott választási gyűlésein arról beszél, hogy ha győz a novemberi elnökválasztáson, akkor „le fogjuk rombolni a mély államot”. Ez alatt azt ért, amit akar, de bepillantást enged abba, mire készül, ha hatalomra kerül.

Meg fogja valósítani az államigazgatás átszabását célzó rendeleteket, amelyeket regnálása idején, 2019- ben hozott, ám utóda, a demokrata Joe Biden első dolga volt visszavonni. Ezek eltörölték volna a köztisztviselők 140 éve érvényben lévő védettségét. Trump lehetővé akarta tenni, hogy az USA elnöke az államapparátus minden alkalmazottját elbocsáthassa, ha ezt látja jónak.

Keresztapa szerepbe kerülhet az elnök

Állami hivatalokat telepítene ki Washingtonból, amivel százezer állás kerülne vidékre. A szervezetek egy részét egyszerűen megszüntetné. A volt elnök nem árul zsákbamacskát, elárulta, hogy az elnöki rendeletek visszaállításával helyreállítaná az elnök hatalmát a szerinte zsivány bürokraták felett, és ezzel az eszközzel nagyon agresszívan élne. A végeredmény az lenne, hogy azok a köztisztviselői pozíciók, amelyek jelenleg semlegesek, nem függnek attól, melyik párt van hatalmon vagy ki az elnök, az ország vezetőjének adható és visszavehető adományává válnának.

Magyarán Trump hozzá lojális emberekre cserélné a független szakembereket. Ez persze lehet egy legitim törekvés, ha úgy látja, hogy egy jobb államigazgatási rendet vezet be, ám szakértők szerint és a józan ész alapján egy ilyen rendszert már aligha lenne liberális demokráciának nevezhető.

Vannak keserű tapasztalatok

A washingtoni szövetségi állam „mocsarának lecsapolása” jegyében Trump elnöksége idején kitelepítette a köztulajdonban lévő földek kezelésével foglalkozó hivatalt Coloradóba, illetve a mezőgazdasági minisztérium (USDA) két osztályát Kansas Citybe. A szervezetek alkalmazottainak többsége emiatt kilépett – mondta Max Stier, a független Partnerhip for Public Service civil szervezet vezetője. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy minél több rátermett szakember vállaljon közhivatást. Ezért úgy élte meg ezeket az átszervezéseket, mint az érintett szervezetek lerombolását. A több évtized alatt felépített szakembergárda szélnek eresztése súlyos kárt okozott. A Trump-adminisztráció azzal indokolta a kutatásokkal foglalkozó két agrárminisztériumi osztály kitelepítését, hogy közelebb kell vinni a kutatókat azokhoz, akikkel foglalkoznak.

Az egyiknél, az USDA kutatási-fejlesztési részlegénél dolgozott Catherine Greene, aki ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a Wahington DC-t körülvevő összes államban kiterjedt az agrárgazdaság. Emellett ő például egy délnyugat-virginiai farmon nőtt fel, úgyhogy nehéz lenne azt állítani, hogy ne tudná, hogyan élnek a farmerek. Szerinte nem lehetett más célja az átszervezésnek, mint hogy a régi alkalmazottak felmondjanak, ahogy azt több százan meg is tették.

Levadászná az ellenfeleit

Donald Trump egyik legfontosabb választási üzenete, hogy utóda koncepciós pereket indított ellene. Előrehaladott állapotban van például adóelkerülési pere, amelyben az kifogásolták az ügyészek, hogy Trump magasra értékelte ingatlanjait, amikor hitelt vett fel, és alacsonyra, amikor adóznia kellett utánuk. Folyik az az eljárás, amelyben az a vád ellene, hogy 2016-ban saját pénze helyett kampányforrásból fizetett hallgatási pénzt egy pornószínésznőnek, hogy ne fecsegjen kapcsolatukról a sajtónak. A legfelsőbb bíróságon elkezdődtek a meghallgatások a törvényhozás ellen 2021. január 6-án indult támadásban játszott szerepéről.

A kérdés az, hogy támogatott-e egy lázadást az amerikai alkotmány ellen. Trump azzal védekezik, hogy az elnököt teljes immunitás illeti meg (akár büntetlenül lelövethet bárkit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva), mert enélkül a felelősségre vonástól tartva béna kacsává válna. Ehhez képest egy videóinterjújában azt mondta, hogy ha hatalomra kerül meg fogják tisztítani a nemzetbiztonsági és a hírszerzési apparátust a szerinte korrupt tisztviselőktől. Azokat a szervezeteket, amelyeket szerinte felhasználtak ellene, teljesen át fogják alakítani, hogy az „arc nélküli bürokraták soha többé ne üldözhessék a konzervatívokat, a keresztényeket, a baloldal ellenségeit”.

„Helyre fogom tenni azokat a bürokratákat, akiket nem választottak pozíciójukra – mondta egyik nagygyűlésén. – A külső veszély kevésbé vészjósló és sötét, mint ami belülről fenyeget”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!