2p

Lehet, hogy közeleg a magyar kormány újabb kiakadása az amerikai nagykövetre.

A külgazdasági és külügyminiszter Szentpétervárra utazott csütörtökön, ahol reggeli beszámolója szerint „a békéről, Magyarország energiabiztonságáról és a szankciók által nem érintett területen a gazdasági együttműködésről” tárgyalt, valamint felszólalt a szentpétervári gazdasági fórumon is.

Szijjártó Péter Szentpéterváron jelent meg
Szijjártó Péter Szentpéterváron jelent meg
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó orosz látogatása nem meglepő módon nem nyerte el az Egyesült Államok tetszését, és David Pressman, a budapesti amerikai nagykövet igen velős posztban reagált az oroszországi kiruccanásra. Emlékeztetett, a tárcavezető nyolcadik alkalommal utazott Oroszországba a háború kirobbanása óta, úgy, hogy

Magyarország a kormánya elmondása szerint „a béke pártján áll”, miközben továbbra is Putyin háborúját pártolja. Magyarország orosz energiától való függése veszélyes és szükségtelen.

Pressman azonban itt nem állt meg, ugyanis arról írt, egyetért abban, az energiadiverzifikáció nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. Hozzátette ugyanakkor,

csakhogy a fizika törvényei Magyarországon semmiben sem különböznek a Magyarország uniós partnereire vonatkozó fizikai törvényektől, akik pedig mindannyian a Putyintól való függőség csökkentése mellett döntöttek.

A nagykövet kritikájára cikkünk írásakor nem érkezett egyértelmű kormányzati válasz, azonban minden bizonnyal nem veszik jó néven azt, hiszen David Pressman korábban is a kormányoldal bögyében volt a megfogalmazott kritikái miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!