<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az amerikai nemzetbiztonsági információk szerint titokban jelentős számú tüzérségi lövedéket szállítottak az észak-koreaiak az oroszoknak. Közben Moszkva ismét csatlakozott az ukrán gabonaszállítási megállapodáshoz. Csütörtök reggeli háborús összefoglaló.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva újra csatlakozik az ENSZ és Törökország által Ukrajnával kötött gabonakiviteli megállapodáshoz, de fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén visszalépjen. „Garanciat és biztosítékot követeltünk az ukrán részről arra vonatkozóan, hogy a humanitárius folyosókat nem használják katonai célokra” – mondta Putyin a koordinációs tanácsával szerdán tartott videomegbeszélésen. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök üdvözölte Moszkva fordulatát, és úgy kommentálta, hogy „jelentős diplomáciai eredmény országunk és az egész világ számára”. „Folytatódik a gabonaexport-kezdeményezés megvalósítása” – mondta szerda esti beszédében Zelenszkij. Az oroszok egyébként azzal vádolták Kijevet, hogy néhány nappal korábban a gabonaszállításra biztosított korridorról támadták – sikeresen – a Fekete tengeren állomásozó flotta vezérhajóját. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy írásos garanciákat kapott Kijevtől, hogy nem használja a fekete-tengeri gabonafolyosót Oroszország elleni katonai műveletekre.

A Fehér Ház azzal vádolta Észak-Koreát, hogy titokban „jelentős számú” tüzérségi lövedéket szállított Oroszországba Ukrajna elleni inváziójának támogatására. John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy Észak-Korea „igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a hadianyagokat közel-keleti vagy észak-afrikai országokba küldenék, miközben azokat titokban Oroszországba szállítják”.

A hadsereg fejlesztésére szólított fel Putyin. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
A hadsereg fejlesztésére szólított fel Putyin. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Putyin az orosz hadsereg által használt fegyverek korszerűsítésére szólított fel a koordinációs tanács szerdai ülésén. „A fegyvereknek folyamatosan fejlődniük kell, és hatékonynak kell maradniuk. Ennek eléréséhez, ismétlem, fontos, hogy aktív verseny alakuljon ki a gyártók és a fejlesztők között” – mondta.

Az oroszok által kinevezett hatóságok déli Herszon régiójában folytatták az akcióikat, amellyel igyekeznek rábírni a lakosságot a kitelepítésükre. Az ukrán hadsereg szerda este kiadott közleménye szerint a megszálló erőkkel együttműködő lakosok távoztak, és eközben a kórházakból az evakuált egészségügyi személyzet elvitte azok felszerelését is. A Herszon régióban található Nova Zburivka város lakói három napot kaptak a távozásra, és közölték, hogy november 5-től kötelező lesz az evakuálás.

Moszkva bejelentette, hogy beidézi Deborah Bronnert, az Egyesült Királyság oroszországi nagykövetét, mert megalapozatlan vádja van, miszerint „brit szakemberek” vettek részt a szevasztopoli támadásban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa túlnyomóan elutasította Oroszország azon kísérletét, hogy bizottságot hozzon létre annak megalapozatlan állításainak kivizsgálására, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok olyan „katonai biológiai” tevékenységeket folytatnak, amelyek megsértik a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt.

Részleteket tettek közzé a szeptember végi robbanások által az Északi Áramlat gázvezetékben okozott károkról. Az Északi Áramlat AG közölte, hogy a balti-tengeri vezeték mintegy 250 méter hosszan „megsemmisült”.

Két orosz oligarchát, köztük Roman Abramovics üzleti partnerét is felvették a brit kormány szankciós listájára. Alekszandr Abramov és Alekszandr Frolov, akikről az Egyesült Királyság kormánya szerint a Chelsea FC korábbi tulajdonosának „köztudottan üzlettársa” volt, szerdán négy új orosz acél- és petrolkémiai iparmágnás között szerepelt a szankciós listán.