2p

Párizs tüzérségi eszközöket ad Ukrajnának.

Telefonon egyeztetett szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán és Emmanuel Macron francia elnök a fracia katonai segítség részleteiről. Megerősítették, hogy tüzérségi eszközöket és lőszert fognak szállítani a franciák. Több tucat tüzérségi rendszerről van szó. Ezen kívül megegyeztek, hogy felgyorsítják az Ukajna biztonságát garanátló nemzetközi egyezmény előkészítését.

Herszont is támadták szombaton az oroszok. Két hullámban légicsapásokat mértek a városra és környékén lévő pontokra. Egyelőre egy polgári halottról tudnak, öt ember mesebesült. Az oroszok bevetettek 47 drónt is.

Ukrán partizánok nagy, eddig rejtett orosz fegyverraktárt és üzenmanyagraktárt fedeztek fel a Krímben található Novofedorovka katonai reptérnél. Egy repülőgépjavító bázist is észrevettek és azonosították az ott lévő objektumokat, így vélhetően könnyebb lesz ezeket kiiktatni.

Az ukrán kormány szombati ülése után leváltották Olekszandr Pavljukot, a védelmi miniszter első helyettesét. Egyelőre csak azt közölték, hogy egy más fontos beosztásba helyezik. Bizonyos sajtóhírek szerint a szárazföldi hsderő parancsnoka lesz, ezt a posztot eddig Olekszandr Szirszkij töltötte be, akit főparancsnoknak nevezett ki az elnök.


(UNN/Ukrinform/MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!