2p

Zelenszkij kirúgta a vezérkari főnököt is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken felmentette tisztségéből Szerhij Saptala vezérkari főnököt. Az államfő Telegram-oldalán közzétett péntek késő esti videóüzenetében ismertette, hogy Saptala helyére Anatolij Barhilevicset, a területvédelmi erők eddigi parancsnokát nevezte ki. Előző nap menesztette Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát. Az ukrán elnök közölte, hogy Barhilevicset - akit "a háborús feladatokat és ukrán célkitűzéseket ismerő" tapasztalt katonaként jellemzett - a Zaluzsnijt váltó Olekszandr Szirszkij javaslatára nevezte ki.

Az ukrán légierő repülőinek főleg délen volt most dolguk. Fotó: UNN
Az ukrán légierő repülőinek főleg délen volt most dolguk. Fotó: UNN

  • Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegram-oldalán közölte, hogy az orosz erők hét irányított légibombát dobtak le a nap folyamán az északkelet-ukrajnai Szumi megyére, a légicsapásban az első információk szerint három helyi lakos életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Szumi régió Oroszországgal határos, de messzebb esik a délen húzódó frontvonalaktól. Mindemellett az utóbbi két évben többször vált orosz csapások célpontjává.
  • További áldozatokat szedett az oroszok Harkiv elleni legutóbbi támadása. A polgári halottak száma hétre nőtt, köztük három kisgyermek is volt. Az oroszok a belgorodi területről kiinduló rakétákkal támadták a várost.Több ponton is tűz keletkezett, ezeket még most is oltják. Összesen 15 magán épület sérült meg.
  • Az ukrán légvédelem az éjjel 23 orosz drónt lőtt le, amelyek a Krímből, illetve az északi és keleti határszakasz felől érkeztek Ukrajnába. A támadók Odesszát és Harkivot vették célba.
  • A vártnál gyorsabban haladnak az ukrán pilóták az amerikai F-16-os repülőgépek "megtanulásával", mondta egyikük az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva. A kiképzésben a kiszolgáló ukrán személyzet is részt vesz, az ő betanulásuk is a terveknek megfelelő ütemben zajlik.

(UNN/MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!