3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajna területi integritása, élelmezésbiztonság és nukleáris biztonság valamint teljeskörű fogolycsere került a zárónyilatkozat fókuszába, amit szinte mindenki aláírt.

Több mint 90 ország vett részt az Ukrajna békéjéről szóló csúcstalálkozón, és a túlnyomó többségük aláírta a közleményt. Szaúd-Arábia, India, Dél-Afrika, Thaiföld, Indonézia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek azonban - bár részt vettek rendezvényen, de - nem írták alá a záróközleményt. Brazília, amely "megfigyelő" országként vett részt a csúcstalálkozón, nem írta alá, de Törökország - amely közvetítő szerepet keresett Oroszország és Ukrajna között - igen. Moszkva nem kapott meghívást, és "abszurdnak" és értelmetlennek minősítette a csúcstalálkozót.

A csúcstalálkozó hivatalos weboldalán megjelent kommüniké alján a támogató országok között megtalálható Magyarország is.

Területi integritás, fogolycsere, élelmezésbiztonság, nukleáris biztonság

A közlemény újfent megismételte, hogy Ukrajna "területi integritását" tiszteletben kell tartani a háborút lezáró bármilyen békemegállapodásban, és "minden fél közötti párbeszédre" lenne szükség a tartós rendezéshez. Az országok túlnyomó többsége támogatta a fogságba esett katonák teljes körű cseréjére és a deportált ukrán gyermekek hazatérésére vonatkozó felhívást is.

A békecsúcs hivatalos logója
A békecsúcs hivatalos logója

Hozzátették: "Megerősítjük elkötelezettségünket ... valamennyi állam, köztük Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának elvei mellett, nemzetközileg elismert határain belül".

A záródokumentum felszólított arra is, hogy minden hadifoglyot teljeskörű csere keretében engedjenek szabadon, és minden deportált és jogtalanul kitelepített ukrán gyermeket küldjenek vissza Ukrajnába.

A csúcstalálkozó munkacsoportjai a globális élelmezésbiztonság és a nukleáris biztonság kérdésével is foglalkoztak. Az országok azt is szorgalmazták, hogy Ukrajna teljes szuverén ellenőrzést gyakorolhasson a zaporizzsjai atomerőmű felett.

Oroszország javaslatairól és az arra adott nyugati válaszokról itt írt laptársunk, a Privátbankár >>

Zelenszkij üdvözölte az első lépéseket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a találkozón tett "első lépéseket a béke felé", és kijelentette, hogy a közös közleményhez "mindenki csatlakozhat, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a konferenciát joggal nevezték el "Út a békéhez" konferenciának, mert a békét nem lehet egyetlen lépésben elérni. "Ez nem béketárgyalás volt, mert Putyin nem gondolja komolyan a háború befejezését. Ő ragaszkodik Ukrajna kapitulációjához. Ragaszkodik az ukrán területek átengedéséhez - még olyan területekhez is, amelyeket ma nem tart megszállva" - mondta. "Ragaszkodik Ukrajna lefegyverzéséhez, ami kiszolgáltatottá teszi a jövőbeni agressziónak. Ezeket a felháborító feltételeket egyetlen ország sem fogadná el".
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!