3p

Tarthatatlan a helyzet Szerbiában a vajdasági magyar vezető szerint.

A határ túloldalán tarthatatlan lenne a helyzet? Fotó: MTI
A határ túloldalán tarthatatlan lenne a helyzet? Fotó: MTI

Szerbiának felül kell vizsgálnia migrációs politikáját, mert napról napra tarthatatlanabb a helyzet az országban

- hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a szabadkai Pannon RTV Közügyek című műsorában hétfő este. [A VMSZ az Orbán-kormány szoros szövetségesének számít, amelyre többek között  a határon túli magyar szavaztok "leszállításában is számítanak a kormánypártok - a szerk.]

Kiemelte: a VMSZ már a migránsválság csúcsa, vagyis 2015 óta folyamatosan felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket a Szerbián áthaladó illegális bevándorlók jelentenek. "Ez nem mai jelenség, 2015-től ennek az elszenvedői vagyunk, de napról napra durvább és durvább kereteket kap. Itt bandaháborúról van szó, és ki kell mondani egyértelműen, hogy szervezett bűnözésről, szervezett embercsempészetről van szó" - húzta alá.

Rámutatott, hogy a helyzet nem változott az utóbbi nyolc évben, a VMSZ felhívja a problémára a figyelmet, arra kap egy választ, de alapvetően semmi sem változik. A fokozódó migrációs nyomás már tarthatatlan, hiszen ellehetetleníti az emberek mindennapjait - tette hozzá Pásztor István.

A VMSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió 2015-ben ráerőszakolta Szerbiára a saját migrációs politikáját, és Szerbia ezt a mihamarabbi csatlakozás érdekében elfogadta, most viszont eljött az idő, hogy Szerbia felülvizsgálja a migrációs politikáját.

Pásztor István közölte, hogy többször is beszélt erről Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel, és egyetértettek ebben a kérdésben.

"Én azt gondolom, egyetlenegy megoldás van, hogyha ezek az emberek addig, amíg nem kapnak menedékjogot, nem hagyhatják el azokat a központokat, amelyeket valahol a szerb-északmacedón határ közvetlen közelében kell létrehozni. Akinek papírja lesz arról, hogy menedékjogot kér és kap, az bejöhet, aki pedig nem, azt vissza kell toloncolni. Minden egyéb más tüneti kezelés

- hangsúlyozta.

Hozzátette: a szerbiai politikai színtéren a VMSZ álláspontját nyilvánosan senki nem támogatja, hiszen nem ez az ország hivatalos politikája, ugyanakkor sokan gondolkodnak ugyanúgy, ahogy a Vajdasági Magyar Szövetség. Sokan viszont nem is tudnak arról, hogy milyen a helyzet a migráció sújtotta területeken, mert csak a televízióból értesülnek arról, hogy ilyen is van, közvetlen tapasztalataik nincsenek - tette hozzá.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!