3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Politiconak nyilatkozó bennfentesek szerint Orbán Viktor Putyinnal való meghitt kapcsolata és Ukrajnával szembeni obstrukciója miatt Budapest valószínűleg nem kap jelentős európai bizottsági pozíciót.

Elegük van Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, így EU-s vezetőtársai azt tervezik, hogy megbüntetik azzal, hogy országának gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban - mondta a Politiconak három, a megbeszéléseket jól ismerő diplomata.

Várhelyi Olivér bővítési biztos valószínűleg nem töltheti újra
Várhelyi Olivér bővítési biztos valószínűleg nem töltheti újra
Fotó: Európai Bizottság

Magyarország szeretné megtartani a bővítési pozíciót, amely az ukrán csatlakozási tárgyalások miatt jelentős befolyással bír, de az európai kormányoknak nincs kedve ahhoz, hogy Várhelyi Olivér, vagy bármely más magyar biztos ilyen nagy jelentőségű szerepben folytassa – mondták a diplomaták.

Orbán következetesen Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségese az EU-ban, és Európa vezetőit egyre jobban elkeseríti a szankciók húzása, valamint a Kijevnek történő pénzutalás ellenzése – érveltek.

A „kérdés fel sem merülhet” arról, hogy Magyarország kezében legyen bármilyen erőteljes megbízás – mondta az egyikük, aki a többiekhez hasonlóan névtelenséget kért az EU-országok közötti kényes téma miatt.

Egy negyedik diplomata korábban aggodalmát fejezte ki Várhelyi csatlakozási tárgyalásokon betöltött szerepével kapcsolatban, mivel Magyarország nyíltan ellenezte Ukrajna tagságát.

„Ezt kapjuk akkor, ha a rókát tesszük meg a tyúkól vezérévé” – mondta a Politiconak.

Várhelyi öt évvel ezelőtti kinevezését széles körben Magyarország jobboldali kormányának adott békeajánlatnak tekintették, azért, hogy Brüsszel oldalán tartsák. Ez a megfontolás hasonló volt ahhoz, ahogy 2014-ben a Brexit előtt az egyre inkább euroszkeptikus Nagy-Britannia kapta a legfontosabb gazdasági szerepet, miután David Cameron konzervatív vezető 2013-ban bejelentette, hogy megtartják a kilépési népszavazást.

A hét elején Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szólította fel Magyarországot arra, hogy ne tartsa vissza a több millió eurós katonai csomag jóváhagyását Kijevnek. Landsbergis napokkal korábban azt mondta a Politiconak, hogy Európa nem tud koherens álláspontot képviselni a gázai háborúval és az orosz invázióval kapcsolatban Budapest ellenállása miatt.

„Majdnem minden megbeszélést, és az EU szükséges megoldásait és döntéseit egyetlen ország akadályozza meg” – emlékeztetett Landsbergis.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!