4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kreml fogadta a tálibokat, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) pedig felszólította Moszkvát, tegye lehetővé a zaporizssjai atomerőmű ellenőrzését. Háborús hírek. 

 • A friss műholdfelvételekből kiderül, hogy a fekete-tengeri orosz flotta hajóinak túlnyomó részét áttelepítették a keleti parti kikötőkbe. A Krím délnyugati csücskében lévő Szevasztopolt a várost ért sorozatos ukrán légi csapások nyomán nem tartják elég biztonságosnak. 
 • Orosz és ukrán források azt találgatják, hogy az ukrán hadsereg megpróbál elfoglalni a Krím nyugati partján egy kisebb várost, hogy felmutasson egy olyan sikert, amelynek alapján biztosíthatják a fegyverszállítások folytatódását.
 • Ukrán források szerint sikerült elvágniuk Bahmut déli orosz utánpótlási útvonalait. Orosz források szerint pedig a várostól délre harcoló orosz csapatok parancsnokát statáriális jelleggel eltávolították a posztjáról. 
 • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatban szólította fel Oroszországot, hogy adja vissza az ellenőrzést Ukrajnának a zaporizssjai atomerőmű felett. Ez beismerése lehet annak, hogy a létesítményt megszállva tartó oroszok nem teszik lehetővé, hogy az ügynökség szakemberei az erőmű bármely részébe beléphessnek. 
 • A fényképpel vagy videófelvétellel bizonyítható veszteségeket listázó Oryx hírportál szerint szeptember második felében az ukrán veszteség 87, az orosz 197 katonai jármű volt. Tüzérségi eszközökben volt a legnagyobb különbség: 8 ukrán egységgel szemben az orosz veszteség 39. 

Komolyabbak az orosz veszteségek. Fotó: MTI/AP
Komolyabbak az orosz veszteségek. Fotó: MTI/AP

 • Ilham Alijev, Azerbajdzsán államfője azt mondta, hogy garantálják a Hegyi-Karabhban élő örmények biztonságát. Az enklávé azeri elfoglalása óta több mint százezer ott élő örmény menekült Örményországba. Jereváni hivatalos becslés szerint ezzel lényegében minden karabahi örmény elhagyta szülőföldjét.
 • Az Afganisztánt irányító tálibok küldöttséget küldtek Moszkvába. A Kreml álláspontja szerint a tálib rendszer sokat fejlődött terrorista múltjához képest. 
 • Egy lelőtt orosz drónt az Egyesült Államok hadseregének navigációs rendszerével irányítottak – derült ki az utólagos vizsgálatból. Ehhez amerikai alkatrészeket építettek a repülő eszközbe. 
 • Az ukrán rendőrség talált egy orosz légvédelmi rakétakazettát négy rakétával a kijevi régióban. A tavalyi támadás után hátrahagyott fegyvert helyi lakosok vették magukhoz háborús trófeaként. A rakéták értéke sok ezer dollár. 
 • A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége Kijevbe érkezett, hogy egyeztessen az ukrán kormánnyal a gazdaság további menedzseléséről. Az IMF szeptember utolsó hetében jelentette be, hogy megkezdi Ukrajnának nyújtott 15,6 milliárd dolláros  hitelprogramjának második felülvizsgálatát. A négyéves csomag része annak a 115 milliárd dolláros globális támogatási csomagnak, amit az ország háborús támogatásként kap. 
 • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy kormánya továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, annak ellenére, hogy a költségvetés további finanszírozásáról folytatott kongresszusi vitában kivették az újabb anyagi támogatásokat a büdzsé kiadásai közül.
 • Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője úgy véli, hogy az ukrajnai háborúban meghalt besorozott bűnözők letörlesztették a társadalommal szembeni tartozásukat. Az anyaföldért adták az életüket – mondta a fronton szolgált katonákkal találkozva a televízió nyilvánossága előtt. 
 • Az orosz kormány kiterjedt kampányt indított a jövő márciusban tartandó elnökválasztás előkészítéseként, hogy meggyőze a fiatalokat a regnáló rezsim legitimitásáról. Egy az egész országra kiterjedő iskolai órát is tartottak ennek szellemében a Központi Választási Bizottság felállításának 30. évfordulója alkalmából. 
 • Az Orosz Föderáció tagköztársaságainak majdnem mindegyikében az ott élő oroszok vannak többségben. Ezért nem valószínű, hogy az ukrajnai háborúban megtépázott Oroszország szétesik – vélik szakértők. A Szovjetunió felbomlásakor a kilépő államokban kisebbségben voltak az oroszok. 
 • A szabadságon lévő ukrán katonák körében elterjedt a kábítószerezés, amivel a háborúban elszenvedett lelki sérüléseiket próbálják kezelni. A kijevi egészségügyi minisztérium becslése szerint a katonák 57 százalékát veszélyezteti poszttraumás stressz szindróma (PTSD). 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!