3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Pavlo Klimkin szerint „őrült veszélyes, hogy az oroszoknak játszó Magyarország képe alakul ki”.

Ukrajna 2014 és 2019 közötti külügyminisztere a magyar–ukrán kapcsolatok romlásáról is beszélt a Válasz Online-nak adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy miért harapództak el mára az ellenséges nyilatkozatok a két ország között, azt mondta: ennek gyökerei nem a kárpátaljai magyarok, hanem Magyarország körül keresendők.

„Ukrajnában ugyanis egyre mélyebb az a percepció, hogy Magyarország részben az oroszoknak játszik. Az energiaszankciókkal kapcsolatos kivételekkel, pusztán a szankciók körüli bonyodalom okozásával, orosz oligarchák levételének szándékával, a fegyverszállítás megtagadásával.”

Szerinte ez a hozzáállás háború idején különösen fájdalmas, az ukrán médiában pedig futótűzként terjed. „Őrült veszélyes, hogy az oroszoknak játszó Magyarország képe alakul ki, mert nem szabad, hogy úgy tűnjön, ellenségek vagyunk” – fogalmazott.

Pavlo Klimkin szerint fájdalmas Magyarország hozzáállása. Fotó: Wikipédia/Raimond Spekking
Pavlo Klimkin szerint fájdalmas Magyarország hozzáállása. Fotó: Wikipédia/Raimond Spekking

Pavlo Klimkin szerint újra kell gondolni a magyar Oroszország-politikát. „Úgy látom, a magyar miniszterelnöknek az a tiszteletre méltó, ám kockázatos ambíciója, hogy valamiféle híd legyen az Egyesült Államok és Kína között – nagyobbnak akar látszani, mint amekkora valójában”, vélekedett.

A volt ukrán külügyminiszter a magyar–ukrán kapcsolatokat tekintve „alapvető és elismerendő kudarc”-nak nevezte, hogy a független Ukrajna 1991 óta nem fordított kellő figyelmet a magyar származású ukrajnaiak szükségleteire.

„Kárpátalja gazdasági modellje az EU-ból hazautalt pénzekre és a csempészetre épült, holott Ukrajna egyik legjobb régiója. Magyarországra viszont, amikor teljesen átláthatatlan módon elkezdett útleveleket kiállítani, egyre inkább veszélyként tekintettek Kijevben, a magyar identitás pedig gyanússá vált. Miközben magyar útlevéllel rendelkezők harcolnak és halnak meg a donbaszi harcokban. Ideje lenne új definiciót találni az ukrán patriotizmusra”, mondta.

A 2017-es oktatási törvénnyel kapcsolatban kifejtette: nem érdekük gyengíteni a magyar közösséget, pusztán az ukrán nyelvet, történelmet szeretnék megtanítani. „Vesztes az ezzel kapcsolatos magyar politika, mert egyre kevesebb magyar van Ukrajnában, Szlovákiában, Romániában. Csökken a magyar tér.”

Pavlo Klimkin beszélt arról is, hogy szerinte Ukrajna 5 éven belül NATO-tag lesz, a teljes jogú EU-tagsághoz viszont több kell 5 évnél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!