<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter brit kollégájával tárgyalt telefonon többi között az ukrajnai háborúról, illetve a finn és svéd NATO-csatlakozásról pénteken.

A Stockholmban tartózkodó magyar miniszter Facebook-oldalán azt írta: elmondta James Cleverly brit külügyminiszternek, hogy "mivel mi a háború szomszédságában vagyunk, ezért annak hatásai nálunk azonnal és súlyos mértékben jelentkeznek". Ráadásul egyre nő azoknak a magyaroknak a száma, akik életüket vesztik a frontvonalban. A két miniszter egyetértett abban, hogy a háború globális hatásai is súlyosak, ezért minél előbb megoldást kell találni a világméretű inflációra, energia- és élelmiszer-ellátási nehézségekre.

Szijjártó Péter brit kollégájával tárgyalt telefonon. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Szijjártó Péter brit kollégájával tárgyalt telefonon. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy létrejött Nagy-Britannia és az Európai Unió között az úgynevezett windsori keretmegállapodás. Biztosította brit kollégáját Magyarország támogatásáról, hiszen ez a megállapodás - mint mondta - lehetővé teszi, hogy a lehető legmélyebb és legszéleskörűbb együttműködés jöjjön létre az EU és Nagy-Britannia között, ami minél szorosabb és hatékonyabb, annál jobb az uniónak és benne Magyarországnak.

Szijjártó Péter a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikálással kapcsolatban arról tájékoztatta James Cleverlyt, hogy a kormány támogatja a ratifikációt, ugyanakkor "a demokratikusan megválasztott parlamenti képviselők elvárása jogos ezzel a két országgal szemben, hogy ne terjesszenek álhíreket és hazugságokat Magyarországról" és adják meg a tiszteletet Magyarországnak. (MTI)