7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amerikai vagy hagyományos? Modern vagy otthonos? A legújabb konyhatrendek egy budapesti kiállításon.

Itt a tavasz, és vele elkezdődik a lakberendezési kiállítások szezonja. Először a friss konyhai trendekről értesülhet a nagyközönség, március első hétvégéjén, a Budapest Sportarénában.

Olyan ez, mint a divatbemutató

Ami pont olyan, mint egy high fashion divatbemutató: bizonyos öltözékeket csak a manökenek hordanak, mint ahogy otthon senkinek nem így néz ki a konyhája, elvégre használja. Az is biztos, hogy az új trendekkel való megismerkedés miatt nem fogja senki lecserélni a konyhájában a hat éve beépített bútorokat. Egy milliós beruházással létrehozott teret, csupán a divatszínek miatt, kicserélni igen költséges lenne.

De akik lakásfelújítás előtt állnak, számos érdekes ötlettel, újdonsággal, géppel ismerkedhetnek meg.

A praktikum főleg a garzonban kél el

Amint a beharangozóban olvasható, 2024-ben a konyhai megoldások új irányt vesznek, szem előtt tartva a praktikumot. Ezzel persze senki nem találta fel a spanyolviaszt. Ma már a garzonok is sok millióba kerülnek, ott aztán igazán elkél a praktikum.

A stílusok és a funkciók is keveredhetnek egy modern konyhában. Fotó: Konyhakiállítás
A stílusok és a funkciók is keveredhetnek egy modern konyhában. Fotó: Konyhakiállítás

Ugyanakkor, mint megtudjuk a prospektusból, idén minden helyiségben, így a konyhában is az „otthonosság" a divat, tehát a hangsúly a kényelmen van. (Másutt nem?) Ami persze attól  is függ, hány négyzetméter áll a főzés-sütés-tálalás-étkezés lebonyolítására.

Régen egy életet kiszolgált egy konyhabútor

Évszázadokig nem változott a paraszti konyhák berendezése, mint ahogy a módosabb polgárságé sem. Egy-egy bútor, tűzhely életeket kiszolgált. Aztán kissé gyorsult a világ, de még a hatvanas években sem nagyon beszélhettünk konyhadivatról, hiszen százezreket a panellakások ablaktalan helyiségeiben uniformizált berendezés fogadott, eleve beépített bútorral, melynek stílusáról, színéről senki nem kérdezett meg senkit.

Harminc éve, a régi belvárosi lakások felújítása, az új családi házak, villák, lakóparki otthonok megjelenése már lehetővé tette, hogy ezt a fontos életteret is ízlésesen, egyedien rendezzük be.

Amerikai vagy nem amerikai?

Az amerikai konyhás nappalik egyre gyakoribbak – állítólag. Bár én e nézet ellenkezőjével is találkoztam. Ennek az USA-ban azért lett ekkora divatja, mert rövid időre leszűkült a főzés sütés ideje, gyorséttermekben, munkahelyeken, kávézókban étkeztek az emberek, ebédet rendeltek a kínai büféből, otthon pedig elővettek valamit a fagyasztóból, bekapcsolták a mikrót, vagy a szagelszívót, netán a kertben sütögettek.

Nem a klasszikus magyar ételek, mondjuk egy kocsonya vagy töltöttkáposzta főzése számára lett az amerikai szisztéma kitalálva.

Szexi, ha egy férfi tud főzni?

Igaz, ahol létezett egy ilyen tágas helyiség, ott a családi megbeszélések ideális helyszíne lett.  Ne feledjük: stílusát a lakás jellegéhez kell illeszteni: egy hipermodern fehér-onyx-acél minimálkonyha nem nyúlhat bele egy régiségekkel, antikvitásokkal berendezett nyitott nappaliba.

Azt is olvasom az ajánlóban, miszerint nagyon szexi, ha egy férfi tud főzni. Ezek szerint, ha egy nő főz, az nem szexi? Bár lehet, hogy attól is függ, miben főz…

No meg hogy, a főzés nem kötelesség, hanem „egy jó kikapcsolódás”. Lehet az is, ha hobbiból űzzük, és mondjuk, nem kell naponta három férfira főzni, mosni. Merthogy sok helyen a mosógép sem a fürdő része ma már.

Kő, kompozit, üveglapok, fa, fémlábak

De nézzük a friss trendeket: olyan új elemek kapnak idén hangsúlyt, (gondolom, nagypolgári lakásokban vagy villákban)  mint a méretes étkezőasztalok, beépített ülőgarnitúrák, meleg tónusok, vagy érdekes konyhai ablakok.

A masszív faasztalok időtálló választásnak bizonyulnak, amelyeket könnyedén kombinálhatunk a különböző konyhai stílusokkal. A modern design kedvelői számára az üveglapokkal és fém lábakkal rendelkezők is megjelennek, a kő és kompozit asztalokkal pedig luxust teremthetünk – fogalmaznak a szakemberek.

Több fiatal pár lakásában láttam teljesen eltérő székeket az asztal körül: ezek a lomtalanításból mentett, rendbehozott, áthúzatott darabok jópofává teszik az enteriőrt.

Divatos a bordó, a piros, a zöld

Bár a fekete, grafit, inox felületek a legelterjedtebbek a konyhákban, manapság egyre több színes és mintás háztartási gép bukkan fel a kínálatban. Talán a piros és a bordó a leggyakoribb, a zöld sokféle árnyalatával is találkozhatunk, de kék, sárga, sőt rózsaszín, vagy, limitált szériában, a mintás készülékek is elérhetők a piacon.

A legnagyobb színválaszték vízforralókból és kenyérpirítókból található, de a turmixok és robotgépek is kezdik levetni az egyen fehér, fekete vagy fémszínt. Láttam már púder rózsaszín vagy Cadillac kék botmixert vagy kávéfőzőt is. Ha valaki egy ilyenbe beleszeret, előbb mérje fel józanul: illene ez a szépséges masina konyhánk többi berendezéséhez?

A Liebherr a közelmúltban jelent meg a MyStyle ColourLine sorozatával, a modern hűtőszekrényt 13 féle színben kínálják. Látni olyan különleges készülékeket is, mint például a Smeg Snoopy modellje, amelyet az ikonikus képregény figura díszít.

Mint egy Mondrian-festmény

Szintén egyediek a Samsung Bespoke modelljei is. Ezeknek a készülékeknek a különlegessége nem pusztán a színe, hanem hogy a négyajtós hűtő egyedire szabható az által, hogy az egyes ajtókhoz más-más színű borítást választ a vásárló. Mintha egy Mondrian festményben gyönyörködnénk…

Már a hűtőajtókon is kiélhetjük kreativitásunkat, például a Samsung Bespoke sorozatával. Fotó: Samsung
Már a hűtőajtókon is kiélhetjük kreativitásunkat, például a Samsung Bespoke sorozatával. Fotó: Samsung

A Bespoke sorozat nem csak hűtőből áll, hanem ugyanaz az árnyalat sütő és mosogatógép esetében is elérhető, így a konyha megjelenése harmonikus lehet.

Mobillal tudod átfesteni a hűtőt

Ami valóban a XXI. század szenzációja: az LG MoodUP hűtők teljes ajtófelületét LED-panelek borítják, amelyek színét egy okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet változtatni, 22-féle színben!

A konyha mindig személyes tér: régi tárgyak, kedvenc serpenyők, gyertyák, retro rádiók, különféle növények jellemzik, nem beszélve arról, ha éppen főzünk, amikor sokféle alapanyag, lábos és egyéb kellék zsúfolódik az asztalon. Erre is kell gondolni – főleg akkor, ha éppen lakáseladás előtt állunk! 

A konyha, ha vendég vagy érdeklődő érkezik, soha nem lehet túlzsúfolt, pláne, ha kicsi. A műanyag palackok, ételdobozok, tiri-tarka fogó kesztyűk, fűszer és ecetarzenál, bevásárló szatyrok, régi vágódeszkák zűrzavaros hatást keltenek, és szűkítik a teret.

A csempék reneszánszát éljük

A szokványos fehér konyhabútorhoz nem igazán illenek a nagymama régi kerámiatáljai, mégoly szépek is.

A jól megválasztott csempék karaktert adnak a helyiségnek, meghatározva annak színvilágát.

Ugyanakkor sok helyen ma már nem divat a konyha teljes csempézése, ha egy felületrészen mégis, akkor az viszont poénos legyen. A csempének ma már nemcsak az a célja, hogy könnyen tisztítható felületet, semleges hátteret adjon.

Delfti kékek és festőhenger

Találkoztam olyan konyhával is a közelmúltban, ami kifejezetten egy központi téma köré lett kitalálva. Delfti csempék, Hollandiából hozott, a Leány, gyöngy fülbevalóval témát boncolgató, szélmalmos tárgyak, antik fűszertartók tették egyedivé a helyiséget, a kék különböző árnyalataiban tartva, de nem zsúfolt hatást keltve.

Kicsi konyha is lehet különleges és szép, de ne tömjük tele nagyméretű tárgyakkal, mert azok még parányibbá teszik a teret. A nem mindennap használt konyhagépeknek találjunk helyet a szekrény alsó polcán, a sütési kellékekkel és a tányérokkal együtt.

A minap egy olyan konyhában vendégeskedtem, amely a száz évvel ezelőtt falun divatos hengerelt vízfestéssel lett díszítve. Érdekes, pop up hatást kelt, és ha kifakul, vagy foltos lesz, könnyen, házilag újra festhető.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!