2p

Egy szántóföldön kapna helyet a Ligetből kiebrudalt intézmény.

A Népszava a birtokába került pályázati dokumentációkra hivatkozva azt írja, hogy a kormány által Budapestről Debrecenbe költöztetni szándékozott Közlekedési Múzeum számára a BMW-gyár közelében, egy most szántóföldként működő területen építenének fel befogadó épületeket.

A pályázati dokumntációban is elismerik, hogy jelenleg "vegyes" a kijelölt hely környezete, ugyanis autópálya, szántóföldek, állattartó telepek és mezőgazdasági létesítmények vannak a közelben, viszont a szerzők szerint "szerves, intenzív kapcsolatban áll a BMW-gyárral" ez a terület.

A Debrecen központjától is nagyjából 10 kilométerre fekvő területet jelenleg csak autóval lehet megközelíteni, ezért a megnyitás után transzferbuszokkal szállítanák a közönséget a múzeumhoz. Így a kiírás szerint elérhető lenne az a cél is, hogy a komplexumnak  „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé kell válnia”.

Komplexumról azért beszélhetünk, mert  a 14 ezer négyzetméteres komplexum kevesebb mint felét, 6800 négyzetmétert foglalna el az állandó és az időszaki kiállítás. A műtárgyraktár, az irattár és a restaurátori műhely 3900 négyzetméteren rendezkedhet be, az irodákra és az üzemeltetésre 1900 négyzetméter jutna. Ezentúl terveznek még:

  • 600 négyzetméteres multifunkcionális konferencia és rendezvényteret,
  • 3D mozitermet,
  • egy 350 négyzetméteres oktatási központot,
  • egy 350 négyzetméteres éttermet és közösségi teret is.

Lenne egy 150 négyzetméteres panorámaterasz is az épület tetején, a kömplexum körül pedig egy 15 ezer négyzetménteres tesztpálya, valamint 27 ezer négyzetméternyi parkosított terület is elkészülne.

A Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetésének tervét még májusban jelentette be Lázár János, az építkezés költségét 150 milliárd forintra taksálják - most.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!