3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két jelentős művészeti aukció is zajlott, mindkettőn komoly összegeket mozgattak meg a műértő befektetők. A leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egy nagyméretű képe 46 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján. A Kieselbach Galéria árverésén is született egy életműrekord.

Hantai Simon 26 évesen költözött Párizsba, ahonnan többé nem tért vissza szülőföldjére, így Magyarországon valódi művészeti szenzáció egy-egy alkotásának felbukkanása - közölte a Virág Judit galéria. Hantai-művek ritkán szerepelnek hazai árverésen, de művei iránt nagy az érdeklődés külföldön is: 2016-ban 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el egy festménye a Sotheby's párizsi aukcióján. Modern művein megelevenedő különleges világát pliage-módszerrel alakította ki.

Idehaza még soha nem fizettek ennyit Hantaï képért. Forrás: Virág Judit Galéria
Idehaza még soha nem fizettek ennyit Hantaï képért. Forrás: Virág Judit Galéria

A háború utáni és kortárs árverésen nagy népszerűségnek örvendtek még Fajó János, Keserü Ilona és Lakner László képei is. Lakner László Csendélet című műve 9 millióért, Fajó János - ugyancsak művészettörténeti jelentőséggel bíró - Piskóták III. című, örömöt sugárzó, lüktető képe 17 millióért, míg Keserü Ilona Közelítés emléke című festménye 14 millió forintért kelt el, de ugyanennyit fizettek Keserü Ilona Felszálló hangzat című, színektől lüktető alkotásáért - ismertette a galéria.

A tájékoztató szerint öt évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria tartott először kortárs aukciót Magyarországon háború utáni magyar művekből. Az elmúlt esztendőkben világosan kirajzolódtak a tendenciák: megjelent egy új vevőkör a klasszikus aukciókon megszokottól eltérő licitálási szokásokkal. A tájékoztató idézi Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét, az aukció vezetőjét, aki azt mondta, hogy a mostani árverésen is feltűnően sok volt az online és telefonos vásárló, a tételek felénél ők domináltak. "Egyértelműen látjuk, hogy felnőtt egy fiatal generáció, amely nyitott a hazai kortárs alkotásokra és elsősorban a neoavantgárd művészetet értékeli, keresi" - mondta Kelen Anna, hozzátéve: az új generáció tagjai tudatosak, olyan műveket keresnek, amelyek a nemzetközi trendekbe illeszkednek, értékük pedig várhatóan még tovább emelkedik.

A Kieselbach Galéria 130 tételt felsorakoztató tavaszi kortárs árverése is komoly eredményeket és rekordokat hozott. Az árverés legnagyobb szenzációját Vajda Lajos Gyertyás lány című 1936-os remekműve érte el, ami beállította a kortársak előfutárának számító Vajda életműrekordját, a festmény 48 millió forintért kelt el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!