2p

És jöhet a Budapest-Teherán közvetlen repülőjárat is.

Irán csaknem 80 milliós piaca komoly lehetőségeket rejt a magyar vállalkozásoknak, míg Magyarország fontos belépőpont lehet Irán számára Európába - mondta a nemzetgazdasági miniszter Maszud Karbaszián iráni pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően Teheránban a tárca tájékoztatása szerint.

Varga Mihály kiemelte: a magyar vállalkozások termékei és az általuk alkalmazott technológiai megoldások Iránban is versenyképesek, ezt jól mutatja, hogy az Evopro, az Enexio és az Ikarus is együttműködési megállapodást írt alá iráni partnereivel, utóbbi

ezer busz gyártásáról és szállításáról állapodott meg.

Egy ősrégi Ikarus busz. Iránba persze nem ilyenek mennek majd.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette: Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar kormány Iránt az ázsiai régió egyik meghatározó szereplőjének tartja, ezért is fontos, hogy a Teheránt sújtó szankciók idején visszaesett gazdasági kapcsolatokat újra megerősítsék. A miniszter emlékeztetett, hogy a nukleáris egyezmény aláírása után Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarországról érkezett az első hivatalos küldöttség Iránba.

A tárcavezető kitért arra is:

közvetlen légijárat létrehozását javasolta Teherán és Budapest között, amelyet iráni kollégája támogatásáról biztosított.

Varga Mihály elmondta: a magyar kormány arra törekszik, hogy megteremtse a banki kapcsolatok erősítésének feltételeit. Emlékeztetett rá, hogy az Eximbank 162 millió dollárt különített el a gazdasági kapcsolatok előmozdítására.

A miniszteri találkozó után Varga Mihály az iráni kereskedelmi és iparkamara által rendezett üzleti fórumon tartott előadást. Itt arról beszélt a résztvevőknek, hogy Magyarországon ma már érdemes befektetni. Közölte: a kormány támogatja azokat a magyar vállalatokat, amelyek meg kívánnak jelenni az iráni piacon, ennek létjogosultságát mutatja, hogy az év első nyolc hónapjában az Iránba irányuló magyar export mintegy 60 százalékkal emelkedett, meghaladva a 25 millió dollárt.

Szintén mai bejelentés volt, hogy egészségipari együttműködésbe vágunk Iránnal: ebből mások mellett a magyar gyógyszeripari és orvostechnikai berendezéseket gyártó cégek profitálhatnak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!