TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 11. 18:52
MTI

Kevesebb, mint volt, de még így is nagyon magas.

Tovább mérséklődött, de még így is rendkívül magas maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a vállalatok kénytelenek alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott környezethez.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 542 ezer volt a június 6-án zárult héten, ami 355 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 1 millió 897 ezernél.

Elemzők ennél valamivel rosszabb adatra, 1 millió 550 ezer segélykérelemre számítottak.

Immár a tizenkettedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 286 ezer 250-nel, 2 millió 2 ezerre süllyedt a június 6-án zárult héten. Tavaly ilyenkor még 217 ezer 750-en állt a mozgóátlag.

A mozgóátlag az a mutató, amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a május 30-ával végződött héten 339 ezerrel, 20 millió 929 ezerre csökkent. Elemzők erősebb csökkenésre számítottak, 20 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 404 ezer 750-nel, 21 millió 987 ezer 500-ra süllyedt.A segélykérelmek számának folyamatos csökkenése pozitív fejlemény, de a munkaerőpiacra súlyos csapást mért a járvány, és évekig tarthat a teljes felépülés, nem pedig hetekig vagy hónapokig - mutatott rá Nancy Vanden Houten, az Oxford Economics vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a számok nem mutatják teljes mértékben, milyen hatalmas csapás érte a munkavállalókat a válság során.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a nyíltpiaci bizottság ülése után, szerdán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy hosszú ideig számos ember nehezen talál majd munkát.

A munkaügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy májusban már több mint 2,5 millióval emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, miután áprilisban rekordszámú, 20,68 millió munkahely szűnt meg. A munkanélküliségi ráta 1,4 százalékponttal 13,3 százalékra mérséklődött.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.