Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legfrissebb statisztika a közmunkaprogramok novemberi kifutására enged következtetni, hiszen legutóbb márciusban esett akkorát a létszám, mint tavaly novemberben. Igaz, még így is rengetegen dolgoznak az állami foglalkoztatás keretén belül.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben 194 400 közmunkás volt Magyarországon, ami 15 400-zal kevesebb az egy hónappal korábbi létszámnál. Igaz, az évről évre felpörgetett program eredményeként 28 700-zal így is több ez a szám, mint a 2014 novemberi. Utoljára havi szinten ekkora - ennél nagyobb - visszaesés márciusban volt, mindez pedig arra enged következtetni, hogy a tavalyi program kifutásának lehetünk szemtanúi. Ahogy az megszokott, az év vége közeledtével szűkül a program kínálta lehetőségek száma, kevesebb az újonnan létrehozott álláslehetőség is.

A friss adattal együtt úgy tűnik, hogy tavaly egy hajszállal elmaradhat a kormány az átlag 200 ezer közmunkás céljától, hiszen jelenleg 190 936 főnél jár ez a mutató. A decemberi adatnak pedig irreálisan magasnak kellene lennie ahhoz, hogy az év átlagában megkaphassuk a 200 ezret. Ennek esélye pedig lényegében a nullával egyenlő.

A közmunkások számának csökkenése mellett határozottan kedvező adat érkezett a versenyszférából, ahol 6200-zal lett több új dolgozó a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Az 1,941 milliós létszám az egy évvel korábbi állapotot 57,2 ezerrel haladja meg, ami 2015 során a legmagasabb differencia.

A közmunkások miatt csökkenő közszféra és a versenyszféra adatainak eredményeként a teljes nemzetgazdaságban 15,2 ezerrel csökkent a dolgozók létszáma, 2,911 millióan voltak 2015 novemberében, ami az egy évvel korábbi állapotot 83,4 ezerrel haladja meg.

Folytatódott a dinamikus bérnövekedés

Novemberben minden területen tovább emelkedtek a bérek, az enyhe inflációnak köszönhetően pedig reálszinten is további emelkedésről árulkodnak a számok.

A rendszeres, prémiumok nélküli bruttó bér

  • nemzetgazdasági szinten 235 095 forint volt, 5 százalékkal magasabb az előző évinél,
  • a versenyszférában 4,3 százalékkal 243 382 forintra emelkedett,
  • a közszférában pedig 7 százalékkal 219 972 forintra nőtt a bruttó.

Utóbbi látványos növekedés annak is köszönhető, hogy csökkent a közmunkások létszáma, akiknek a minimálbérnél is alacsonyabb fizetése a statisztikát lehúzó hatással bír.

A nettó bér

  • országos szinten 173 228 forint volt, 5,3 százakkal több, mint egy évvel korábban,
  • a versenyszférában 182 975 forint (ez plusz 4,9 százalék),
  • a közszférában pedig 6,5 százalékkal 155 593 forintra nőtt a nettó.

Mivel novemberben 0,5 százalékos inflációt regisztrált a KSH, ezért

  • országos szinten 4,8,
  • a versenyszférában 4,4,
  • a közszférában pedig 6 százalékkal értek többet a hazavitt összegek, mint 2014 novemberében.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.