3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostanában sűrűn hallhatunk az ingatlanokkal kapcsolatos adóváltozásokról, amelyek közül leginkább az értékalapú ingatlanadó bevezetése borzolja a kedélyeket. Az új adónem mértékét 0,5 százalékban állapította meg az országgyűlés, de az önkormányzatokra hárul a döntés, hogy be fogják-e vezetni vagy sem. Mfor.hu tudósítás.

Bár ingatlanadó most is létezik, gondoljunk csak az építményadóra és a telekadóra, az önkormányzatok csak igen ritkán élnek vele.

Ingatlanadó: nem kötelező


A 2009-től bevezetendő ingatlanadó sem kötelezi semmire az önkormányzatokat: annak bevezetése csupán a központi törvényben szabályozott lehetőség, bár a korábbi adónemeknél kétségtelenül több bevételt remél tőle a költségvetés, mutatott rá egy szerdai sajtórendezvényen Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adószakértője.

Az új adónem mértéke lakóingatlan esetén 0, 5, egyéb ingatlannál pedig 1, 5 százalék lesz. Kedvező hír, hogy megfelelő feltételek esetén az önkormányzat kedvezményeket és mentességeket is megállapíthat -  kizárólag a magánszemély adóalanyok részére. Az olyan korrekciós tényezők viszont, mint például a garázs vagy az úszómedence, növelhetik az adóalapot.

Nem lesz többé lakásszerzési kedvezmény

Az ingatlanok értékesítésével kapcsolatban az úgynevezett lakásszerzési kedvezmény megszűnik. Miközben jelenleg, ha a lakás eladásából származó jövedelmünket hatvan hónapon belül lakáscélra fordítjuk, azaz mondjuk másik lakást veszünk magunknak vagy közeli hozzátartozónknak, újat építünk, vagy növeljük az alapterületet, visszakapjuk a megfizetett adót.

Ezentúl azonban csak akkor látjuk viszont az általunk lerótt adót, ha az APEH - jövedelmi, szociális helyzetünket mérlegelve - rábólint. Egyetlen kivétel ez alól, ami jelenleg is érvényes, ha idősek otthonában vagy fogyatékosok lakóotthonában vásárolunk helyet magunknak vagy hozzátartozónknak. Ez esetben nem kell befizetnünk az adót, vagy ha befizettük, automatikusan visszakapjuk. Némileg árnyalja a képet, hogy az eladásokhoz kapcsolódó adókötelezettség ezentúl nem 15, hanem öt év után szűnik meg.

A jelenlegi rendelkezések szerint ugyanis akkor nem kell 25 százalékos szja-t fizetnie az eladónak az ebből származó jövedelem után, ha legalább 15 éve tulajdonosa az ingatlannak. A januártól életbe lépő jogszabály szerint azonban elegendő lesz öt évig tartani a lakást a teljes adómentességhez.

További új rendelkezés, amellyel a jogalkotó hadat üzen a feketegazdaságnak, hogy egyes, ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások (így például szerelés, építés) esetén bevezetik az úgynevezett fordított adózást. Ennek lényege, hogy a szolgáltatást nyújtó vállalkozó helyett az azt igénybe vevő vonja le és fizeti be az áfát, a visszaélések elkerülése végett.

Az illetékek terén pozitív változás, hogy üzletág apportja esetén, amennyiben az átruházott eszközök között ingatlan is szerepel, ezentúl mentességet kapunk az illetékfizetési kötelezettség alól is, míg idáig kizárólag adómentességet élvezhettünk. Szovics Zsolt, a Deloitte szakértője szerint a jövőben növekedni fog az ilyen tranzakciók száma, ami könyvelési problémákat okozhat.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!