2007. január 27. 10:31

Több mint 28 ezer bevallás és 24,5 milliárd forint jött össze eddig a korábban eltitkolt és most minden szankció nélkül befizethető adóforintokból, értesült a Népszabadság. Az amnesztia lényege az volt, hogy csak az eltitkolt jövedelmek után kellett adót fizetni, a büntetéseket elengedték. A vagyonosodási vizsgálattól való félelem miatt ugyanakkor egyre többen menekítik pénzüket adóparadicsomokba.

Sikeresen zárult az 1988-ban megalkotott magyar adórendszer első amnesztiás intézkedése - legalábbis az érdeklődés meglehetősen élénk volt a számok alapján. Az amnesztiával kapcsolatban 28 600 bevallás érkezett az APEH-hez a rendelkezésre álló öt hónap alatt - közölte a Népszabadsággal a Pénzügyminisztérium.

A most bevallott, korábban viszont eltitkolt jövedelmek után csak az adót kell megfizetni, de a büntetéseket nem. A büntetés a bevallott összeg ötven százaléka lenne, ez most a jövedelmüket korábban eltitkolók zsebében maradhat. Noha a befizetések vége még messze nem látszik, az eddig beérkezett összeg is impozáns: 2006 végéig 17,7 milliárd forinttal gazdagodott ebből az államkincstár, amihez az idén további 6,5 milliárd társult.

A korábban elmaradt adók azonban még több éven keresztül érkeznek majd, minthogy a törvény alapján akár öt évre is kérhettek részletfizetést a "megtért adózók", így a kincstárba 2011-ig érkeznek majd a korábban eltitkolt pénzek. Bár felmerül a kérdés, igazságos-e a becsületes adózókkal szemben, hogy most tízezrek büntetését engedték el, valószínű, hogy a most befolyó összegnek máshogyan nem akadtak volna a nyomára.

A vagyonosodási vizsgálatok ígérete ugyanakkor egészen más irányba is megmozgatta a hazai milliomosok fantáziáját. Az Apeh fenyegetése miatt igencsak megélénkült az érdeklődés az egzotikus helyszíneken alapítható offshore cégek, magánalapítványok iránt. A vagyonosodási vizsgálatok mellett az igatlan- és a vagyonadó miatt fordult a figyelem az offshore lehetőségek felé, számol be a Népszabadság.