5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem is akármilyen az új gyepszőnyeg: ilyeneken a világ legjobbjai játszanak. Kisvárdához is ilyen dukál. A megbízáshoz ezúttal teljesen új arcok fértek hozzá, mint akik eddig nyerték el a munkákat a szabolcsi kisvárosban. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 16 ezer fős Kisvárdán igazán beindult az élet, amikor a város országgyűlési képviselője, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter lett 2014-ben. Látványos és szó szerint hihetetlen fejlődésnek indult a város, elképesztő terveket ötöltek ki, kezdve a moziparktól az egyik legnagyobb hazai csúszdaparkig, vagy épp az atomreaktor-szimulátorig. Persze, ez a fejlődés elsőként a sport területén mutatkozott meg egy teljesen új stadion formájában. Az eredetileg 120 milliós beruházás végül 2,5 milliárdos projektté nőtte ki magát, mely végül 2018 augusztusában készült el. 

Szigorúan véve azóta még három év sem telt el, de nagy fejlesztés zajlik a bajnokság szünetében: eljött az idő, hogy lecseréljék a gyepszőnyeget, és nem is akármilyenre. A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelezők a 

"a Hatko Hibridgrass (UEFA, FIFA preferált technológia) rendszert telepítik, amelyet a gyártó – többek között – az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban kivitelezett. Ott, ahol eredetileg a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőjét játszották volna, ám a vírusszabályok miatt megfosztották Törökországot a rendezéstől. Az idei Európa Liga-döntőnek helyszínt adó lengyelországi Gdansk Stadion pályája is Hatko Hibridgrass-technológiával épült. Így elmondható: a Kisvárda Master Good labdarúgói, olyan pályán játszhatnak majd, mint Európa legjobb klubcsapatai" - olvasható a kisvárdai focicsapat honlapján. 

A Hatko Hibridgrass technológia előnye a gyökér és a laza altalaj kapcsolata, amely egybefüggő, stabil hybrid felületet eredményez. A műfű segíti az élőfű szálakat stabilizálni, ezzel elősegítve a gyökeresedést, és védi az élőfüvet a káros UV-sugaraktól. 

"A rendszer egyesíti az optimális gyepfelületet és az optimális futballt, ami azt jelenti, hogy növekszik a játékidő és könnyebb a karbantartás" - írják. 

A kisvárdai stadion (Fotó: kisvardafc.hu)
A kisvárdai stadion (Fotó: kisvardafc.hu)

Szerettük volna megtudni a Kisvárda FC-től, miért volt szükség a gyepszőnyeg cseréjére, valamint terveznek-e a közeljövőben további beruházásokat a létesítményen, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett választ a sajtóosztálytól. 

Új szereplők fértek a húsosfazékhoz

A beruházás költsége ugyan a hírből nem derül ki, ám a közberszerzési hatóság oldalán található adatbázisban minden lényeges információ megtalálható. Itt pedig akadnak érdekességek. 

Az eljárást május elején kezdték el, amit az eljárást megindító felhívás közzététele nélkül bonyolítottak le. Ajánlattételre 5 gazdasági szereplőt kértek fel, akik viszonylag újaknak tűnnek. Nincsenek a listán olyan cégek, amelyekkel az elmúlt években rendre dolgoztattak Kisvárdán, mint például a Nyír-Flop Kft., az MHM Product Kft., vagy a Nyírépszer. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szegről végről ne lennének kormány- vagy NER-barátiak a felkért cégek. 

A miskolci D-Gesztor Építő és Acélszerkezet Gyártó Kft., mely a 713 millióból elkészült fedett focicsarnokot húzta fel a városban. Mégis leginkább Tállai András városában, Mezőkövesden ismert jobban a cég, mely sporttábort, tavaly pedig az utánpótlásnevelés infrastruktúráját fejlesztette. 

A debreceni Katker 2005 Kft. egész szoros kapcsolatot ápol a kisvárdai focicsapattal, egy webshop üzemeltetőjeként ugyanis szponzorai a klubnak. A helyi Star Cleaning Kft. tulajdonosa az a Vakarcs Ferenc, aki a kisvárdai stadion pályamestere. A fényeslitkei Barati-Dósa Kft. Barati-Dósa Katalin cége, a környéken több munkát elnyert, sőt 2014-ben a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium teljes körű felújítását is ők végezték. 

Végül ötödik ajánlattevőként felkérték a debreceni Global Sport Kft.-t, mely rutinos a pályaépítésben, és egyáltalán nem ismeretlen Kisvárdán. A korábban említett 713 milliós fedett sportcsarnok eljárásán is ajánlattevők között volt, ám pályázatát érvénytelennek nyilvánították. 

A stadion gyepszőnyegének cseréjére a helyi vállalkozáson kívül mind nyújtottak be ajánlatokat:

  • a Global Sport nettó 112,2 millióért, 
  • a Katker 156,1 millióért, 
  • a Barati-Dósa Kft. 118,1 millióért, 
  • a D-Gesztor Kft. 120,2 millióért végezné el a munkálatokat. 

Igenám, viszont - mint azt a bontási jegyzőkönyvben jelzik - az ajánlatkérő Várda Sportegyesületnek csupán 107 millió forintos keret áll rendelkezésére forrásként, és láthatóan minden ajánlat meghaladja ezt az összeget. 

Problémát viszont nem jelent, valahogy összefogják szedni a hiányzó 5 millió forintot. Nyertesnek ugyanis a legalacsonyabb összegű pályázatot, a Global Sport Kft.-ét választották. A döntés túlzottan nem lehetett nehéz, mivel a Global Sport mellett csupán a D-Gesztor Kft. ajánlatát találták érvényesnek. 

A szerződést május 26-án alá is írták, a munkát július 30-ig el kell végezni a használatbavételi engedélyek megszerzésével együtt. A határidő szűkös és fontos, másnap, július 31-én kezdődik ugyanis az NBI-es bajnokság 2021/2022-es szezonja, igaz, a Kisvárda első meccsét idegenben játssza, a Ferencváros otthonában. 

Ez a cikk az Európai Unió Belső Biztonsági Alapjának (Internal Security Fund – Police) támogatásával jött létre.  A cikk a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi, annak tartalmáért az Európai Bizottság nem vállal felelősséget. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!