2017. október 12. 08:30

12 esetben pénzbírságot is kiszabtak az élelmiszer-ellenőrök.

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legutóbbi Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az eredmények pedig eléggé felemásak lettek. A hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokból összeálló teszten megmérték például a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását, és bár élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik minta rendben volt, 15 esetben, azaz a mezőny felénél a szakemberek hatósáig eljárást kezdeményeztek.

A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.

A halrudak vagy filéből, vagy aprított, darált halhúsból, illetve halhúspépből készülnek, utóbbi esetben ezt fel is kell tüntetni a csomagoláson, mely azonban több gyártónál elmaradt. Kisebb hiba volt, hogy a tápértékket és az adalékanyagokat pontatlanul tüntették fel.

A halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékeknél nem kötelező a halfajok megjelölése, ezt a 30-as mezőny java mégis megtette. Az ellenőrök 13 mintánál tudták ellenőrizni a halfajt, a csomagolás felirata pedig egy esetben nem felelt meg a valóságnak. A csomagoláson szereplő „chilei szürke tőkehal” helyett „észak-csendes-óceáni hekk” lapult a panír alatt.

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600.000 Ft lesz.

via Nébih