2019. március 19. 16:10

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó fejlesztésekkel a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Rövidesen látványosan javulnak Budapest környékén, illetve a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei. A Versenyképes közép-magyarországi operatív programban (VEKOP) 2, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (GINOP) sikeres 5 uniós pályázatot a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálja, amelyet mindenhol a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtanak végre.

A Kéktúra útvonala mentén

A 7 nyertes pályázat összesen 354 projektelemet tartalmaz, 217 helyszínen az országon keresztül futó Kéktúra útvonalán. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben lesznek.

A Dunakanyar

Németh Csaba, az MTSZ szakmai vezetője a turisztikai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon 25 ezer kilométer hosszú turistaút található. Az erdei- és infrastrukturális fejlesztéseknek mindenki, a kikapcsolódni vágyók, a profi és amatőr természetjárók, az erdőgazdálkodók, a kerékpárosok, a vízitúrázók és a még a lovas sportok kedvelői is haszonélvezői lesznek. A cél a 365 napos erdőjárás feltételeinek megteremtése, hogy ne csak tavasztól őszig szóljon a természetjárás, további célkitűzés még a zöld szemlélet további erősítése – mondta Németh.

A tervezés során külön figyeltek a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak. Fontos szempont volt az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják.

A Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatója A Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatója

A beruházás részeként egyebek mellett négyévszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek országszerte. Fejlesztik az erdei infrastruktúrát, új parkolók, kerékpártárolók, illemhelyek létesülnek, amelyek csökkentik a környezeti terhelést.

A tényleges munkálatok a támogatási szerződések aláírása után a következő hetekben indulhatnak el országszerte. A fejlesztések 2020 szeptemberig tartanak.