2019. március 19. 16:10

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó fejlesztésekkel a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Rövidesen látványosan javulnak Budapest környékén, illetve a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei. A Versenyképes közép-magyarországi operatív programban (VEKOP) 2, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (GINOP) sikeres 5 uniós pályázatot a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) koordinálja, amelyet mindenhol a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtanak végre.

A Kéktúra útvonala mentén

A 7 nyertes pályázat összesen 354 projektelemet tartalmaz, 217 helyszínen az országon keresztül futó Kéktúra útvonalán. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben lesznek.

A Dunakanyar

Németh Csaba, az MTSZ szakmai vezetője a turisztikai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon 25 ezer kilométer hosszú turistaút található. Az erdei- és infrastrukturális fejlesztéseknek mindenki, a kikapcsolódni vágyók, a profi és amatőr természetjárók, az erdőgazdálkodók, a kerékpárosok, a vízitúrázók és a még a lovas sportok kedvelői is haszonélvezői lesznek. A cél a 365 napos erdőjárás feltételeinek megteremtése, hogy ne csak tavasztól őszig szóljon a természetjárás, további célkitűzés még a zöld szemlélet további erősítése – mondta Németh.

A tervezés során külön figyeltek a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak. Fontos szempont volt az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják.

A Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatója A Magyar Természetjáró Szövetség sajtótájékoztatója

A beruházás részeként egyebek mellett négyévszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek épülnek országszerte. Fejlesztik az erdei infrastruktúrát, új parkolók, kerékpártárolók, illemhelyek létesülnek, amelyek csökkentik a környezeti terhelést.

A tényleges munkálatok a támogatási szerződések aláírása után a következő hetekben indulhatnak el országszerte. A fejlesztések 2020 szeptemberig tartanak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.