2015. március 27. 18:28

Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb települési hulladék keletkezik egy főre lebontva.

Magyarországon 378 kilogramm települési hulladék került a szemétlerakókba 2013-ban egy főre lebontva – derül ki az Eurostat adataiból. Ez a szám – bár első hallásra elképesztően magasnak tűnik – egyáltalán nem ad okot a szégyenkezésre, hiszen az európai unió átlaga 481 kg.

Persze ez csak környezetvédelmi szempontból öröm, hiszen a keletkező hulladék mennyisége a fogyasztástól függ és jellemzően azok az országok termelnek több települési hulladékot, amelyek lakói magasabb életszínvonalon élnek.

Így a legtöbb hulladékot termelők között találjuk Dániát, Svájcot, Luxemburgot, Németországot és Ausztriát. Ellenpéldának viszont ott van Ciprus és Málta.

A „környezettudatosak” között találjuk a románokat, a visegrádi országokat (így Magyarországot is) a balti országokat és Horvátországot. Bulgáriában viszont az életszínvonalhoz képest egész sok szemét keletkezik.

Egészen más képet kapunk, ha a 2003 és 2013 közötti változást nézzük. Magyarországon igen nagymértékű, több mint 18 százalékos volt a csökkenés, visegrádi társainknál ugyanakkor növekedett ez az érték. Csökkenés volt Romániában és Bulgáriában is, ugyanakkor az Egyesült Királyságban és Spanyolországban is esett a mennyiség.

mfor.hu