2015. március 27. 18:28

Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb települési hulladék keletkezik egy főre lebontva.

Magyarországon 378 kilogramm települési hulladék került a szemétlerakókba 2013-ban egy főre lebontva – derül ki az Eurostat adataiból. Ez a szám – bár első hallásra elképesztően magasnak tűnik – egyáltalán nem ad okot a szégyenkezésre, hiszen az európai unió átlaga 481 kg.

Persze ez csak környezetvédelmi szempontból öröm, hiszen a keletkező hulladék mennyisége a fogyasztástól függ és jellemzően azok az országok termelnek több települési hulladékot, amelyek lakói magasabb életszínvonalon élnek.

Így a legtöbb hulladékot termelők között találjuk Dániát, Svájcot, Luxemburgot, Németországot és Ausztriát. Ellenpéldának viszont ott van Ciprus és Málta.

A „környezettudatosak” között találjuk a románokat, a visegrádi országokat (így Magyarországot is) a balti országokat és Horvátországot. Bulgáriában viszont az életszínvonalhoz képest egész sok szemét keletkezik.

Egészen más képet kapunk, ha a 2003 és 2013 közötti változást nézzük. Magyarországon igen nagymértékű, több mint 18 százalékos volt a csökkenés, visegrádi társainknál ugyanakkor növekedett ez az érték. Csökkenés volt Romániában és Bulgáriában is, ugyanakkor az Egyesült Királyságban és Spanyolországban is esett a mennyiség.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.