<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Tovább hízott a költségvetés hiánya szeptemberben a legfrissebb adatok szerint, így már az éves hiánycélt 6,9 százalékkal lépjük túl.

A központi költségvetés szeptember végi hiánya 954,6 milliárd forintra nőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerin, aminél nagyobb szeptember végi hiányra legutóbb 2011-ben volt példa. Így jelenleg már az éves hiánycél 106,9 százaléka jött össze eddig 2015 során. 

Egy évvel ezelőtt a deficit még "csak" 844,6 milliárd forintot tett ki. A két év azonos időszaka közti különbség a tárca közleménye szerint elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad.

A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 407 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, mely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont tételek következménye.

A következő hónapban azonban több százmilliárd forintos uniós transzfer várható, mely jelentősen csökkenti majd a bevételi elmaradást. Az uniós források jelenlegi elmaradása az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlegét nem befolyásolja, tekintve, hogy az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak.

A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai 190 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat, mely a felfutó kifizetéseknek köszönhető. Mindezeken felül kiemeljük, hogy az előző év azonos időszakához képest lényegesen (mintegy 500 milliárd forinttal) magasabban alakultak a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek.

A 2015. szeptember havi deficit 39,7 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 14,2 milliárd forintos többlettel. A két év szeptember havi egyenlegének különbsége is alapvetően az uniós bevételek és kiadások eltérő alakulásából következett.

Mindezek ellenére az NGM úgy véli, az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely – figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és a szeptember végi tényadatokat – továbbra is reális.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.