<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az előzetes kardcsörtetés ellenére simán megszavazta az Országgyűlés a 2008. évi költségvetés főbb számait. Úgy tűnik, a szocialista honatyák lázadó kedve alábbhagyott, és nem szavazták szét a költségvetést. Talán ennek is köszönhető, hogy a szavazással egy időben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy külföldi hírügynökségnek igen optimistán nyilatkozott a gazdaság, illetve saját jövőjével kapcsolatban.

Dől a lé?? (mfor.hu montázs)

Az Országgyűlés kedden délután elfogadta a 2008. évi költségvetés fő számait, eszerint a hiány jövőre 1117,596 milliárd forint lesz. A jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 7899,542 milliárd forintban, kiadási főösszegét 9017,138 milliárd forintban határozta meg a Ház. Érdekesség, hogy a korábban állandó problémát okozó tb-alapok esetében többletet várnak, ez a tervek szerint 1,955 milliárd forint lesz.

Már csak átcsoportosításra van mód

A javaslatot 206 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés. Az elnöklő Harrach Péter a költségvetés részletes vitáját újra megnyitotta, majd elnapolta. A vitát a jövő héten folytatják. Ami pedig a mindenki által figyelt mutatószámot, az úgynevezett uniós módszertan szerinti (eredményszemléletű) deficitet illeti: az eredetileg gondolt 4,1 helyett 4 százalékos GDP-arányos hiány jöhet össze, ha végül beigazolódik a kormány várakozása.

Az Országgyűlésben kedden ejtették meg az első körös szavazást a jövő évi büdzsétervhez benyújtott módosító javaslatokról, aminek végén kialakultak a főbb számok. Elvileg így adottak a minisztériumok és más fejezetek (mint például az Alkotmánybíróság, a bíróságok vagy az Állami Számvevőszék), valamint a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok keretszámai és az államháztartási hiány előirányzott összege. December közepéig folytatják a költségvetés tárgyalását, de a kedden meghatározott számokon már nem lehet változtatni, csak az adott minisztériumok esetében a fejezeten belüli átcsoportosításra nyílik mód.

Egészségügy csak decemberben következik


A jövő évi költségvetést csak közvetve, de a későbbieket erősen érintheti, hogy a tervek szerint december 17-én szavaz a magyar parlament az új egészségbiztosítási rendszerről. Ezzel kapcsolatban a Bloomberg úgy idézte a kormányfőt: "Ha nem tudjuk elfogadtatni a parlamenttel az egészségügyi reform nagy befejező törvényét, akkor mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: te jó ég, most mi lesz? ... Ha nem lesz meg ez a törvény a tervezett időre, akkor a kormánynak le kell ülnie és átfogó politikai felülvizsgálatot kell tartania a múltra és a jövőre nézve."

Gyurcsány magabiztos

A miniszterelnök szerint nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy Magyarország elérje a 2009-re tervezett, a GDP arányában 3,2 százalékos államháztartási-hiány célt. A Bloomberg szerint a miniszterelnök szavai némi ellentétben állnak Simor András jegybankelnök és több elemző hétfői megnyilvánulásaival, miszerint ehhez további lépésekre van szükség.

A miniszterelnök arra számít, hogy a gazdasági növekedést elő fogja segíteni az export gyorsabb bővülése, amit a magas globális kereslet támogat. "Egyetlen cél lebeg a szemem előtt, megteremteni a növekedés motorjait, megőrizve közben az egyensúlyt" - mondta a kormányfő az amerikai hírügynökségnek.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.