3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előzetes kardcsörtetés ellenére simán megszavazta az Országgyűlés a 2008. évi költségvetés főbb számait. Úgy tűnik, a szocialista honatyák lázadó kedve alábbhagyott, és nem szavazták szét a költségvetést. Talán ennek is köszönhető, hogy a szavazással egy időben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy külföldi hírügynökségnek igen optimistán nyilatkozott a gazdaság, illetve saját jövőjével kapcsolatban.

Dől a lé?? (mfor.hu montázs)

Az Országgyűlés kedden délután elfogadta a 2008. évi költségvetés fő számait, eszerint a hiány jövőre 1117,596 milliárd forint lesz. A jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 7899,542 milliárd forintban, kiadási főösszegét 9017,138 milliárd forintban határozta meg a Ház. Érdekesség, hogy a korábban állandó problémát okozó tb-alapok esetében többletet várnak, ez a tervek szerint 1,955 milliárd forint lesz.

Már csak átcsoportosításra van mód

A javaslatot 206 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés. Az elnöklő Harrach Péter a költségvetés részletes vitáját újra megnyitotta, majd elnapolta. A vitát a jövő héten folytatják. Ami pedig a mindenki által figyelt mutatószámot, az úgynevezett uniós módszertan szerinti (eredményszemléletű) deficitet illeti: az eredetileg gondolt 4,1 helyett 4 százalékos GDP-arányos hiány jöhet össze, ha végül beigazolódik a kormány várakozása.

Az Országgyűlésben kedden ejtették meg az első körös szavazást a jövő évi büdzsétervhez benyújtott módosító javaslatokról, aminek végén kialakultak a főbb számok. Elvileg így adottak a minisztériumok és más fejezetek (mint például az Alkotmánybíróság, a bíróságok vagy az Állami Számvevőszék), valamint a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok keretszámai és az államháztartási hiány előirányzott összege. December közepéig folytatják a költségvetés tárgyalását, de a kedden meghatározott számokon már nem lehet változtatni, csak az adott minisztériumok esetében a fejezeten belüli átcsoportosításra nyílik mód.

Egészségügy csak decemberben következik


A jövő évi költségvetést csak közvetve, de a későbbieket erősen érintheti, hogy a tervek szerint december 17-én szavaz a magyar parlament az új egészségbiztosítási rendszerről. Ezzel kapcsolatban a Bloomberg úgy idézte a kormányfőt: "Ha nem tudjuk elfogadtatni a parlamenttel az egészségügyi reform nagy befejező törvényét, akkor mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: te jó ég, most mi lesz? ... Ha nem lesz meg ez a törvény a tervezett időre, akkor a kormánynak le kell ülnie és átfogó politikai felülvizsgálatot kell tartania a múltra és a jövőre nézve."

Gyurcsány magabiztos

A miniszterelnök szerint nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy Magyarország elérje a 2009-re tervezett, a GDP arányában 3,2 százalékos államháztartási-hiány célt. A Bloomberg szerint a miniszterelnök szavai némi ellentétben állnak Simor András jegybankelnök és több elemző hétfői megnyilvánulásaival, miszerint ehhez további lépésekre van szükség.

A miniszterelnök arra számít, hogy a gazdasági növekedést elő fogja segíteni az export gyorsabb bővülése, amit a magas globális kereslet támogat. "Egyetlen cél lebeg a szemem előtt, megteremteni a növekedés motorjait, megőrizve közben az egyensúlyt" - mondta a kormányfő az amerikai hírügynökségnek.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!