<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A vártnál jobban csökkent augusztusban az ipari termelés Németországban. 2009 óta nem volt ilyen szakadás.

A gazdasági minisztérium kedden közölt adatai szerint 4 százalékkal esett vissza a termelés júliushoz képest, ilyen nagy mértékű csökkenésre a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa. (Sajnos, a magyar ipar sem büszkélkedhet az 5,7 százalékos augusztusi esésével.)

A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 1,5 százalék csökkenés volt, de még a légborúlátóbb szakértő is csak mínusz 3 százalékot jósolt, a legoptimistább pedig 0,5 százalékos növekedést.

A feldolgozóipar kibocsátása augusztusban 4,8 százalékkal, az építőiparé pedig 2 százalékkal zsugorodott az előző hónaphoz képest.

A minisztérium felülvizsgálta és lefelé módosította a júliusi adatot: az eredeti 1,9 százalékos havi növekedést 1,6 százalékra.

Két napon belül a második kedvezőtlen makrogazdasági adat érkezett az eurózóna legnagyobb gazdaságából.

A gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a német feldolgozóipari vállalatok megrendelései augusztusban. Júliushoz képest 5,7 százalékkal estek a megrendelések, szemben a piac 2,4 százalékos csökkenési várakozásával. Júliusban még 4,9 százalékkal nőttek a megrendelések.

A berlini Sentix befektetési tanácsadó vállalat ugyancsak hétfőn közölte, hogy németországi befektetői hangulatindexe 11,1 pontról 5,4 pontra süllyedt szeptemberben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.