TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. október 7. 07:34

A vártnál jobban csökkent augusztusban az ipari termelés Németországban. 2009 óta nem volt ilyen szakadás.

A gazdasági minisztérium kedden közölt adatai szerint 4 százalékkal esett vissza a termelés júliushoz képest, ilyen nagy mértékű csökkenésre a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa. (Sajnos, a magyar ipar sem büszkélkedhet az 5,7 százalékos augusztusi esésével.)

A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 1,5 százalék csökkenés volt, de még a légborúlátóbb szakértő is csak mínusz 3 százalékot jósolt, a legoptimistább pedig 0,5 százalékos növekedést.

A feldolgozóipar kibocsátása augusztusban 4,8 százalékkal, az építőiparé pedig 2 százalékkal zsugorodott az előző hónaphoz képest.

A minisztérium felülvizsgálta és lefelé módosította a júliusi adatot: az eredeti 1,9 százalékos havi növekedést 1,6 százalékra.

Két napon belül a második kedvezőtlen makrogazdasági adat érkezett az eurózóna legnagyobb gazdaságából.

A gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a német feldolgozóipari vállalatok megrendelései augusztusban. Júliushoz képest 5,7 százalékkal estek a megrendelések, szemben a piac 2,4 százalékos csökkenési várakozásával. Júliusban még 4,9 százalékkal nőttek a megrendelések.

A berlini Sentix befektetési tanácsadó vállalat ugyancsak hétfőn közölte, hogy németországi befektetői hangulatindexe 11,1 pontról 5,4 pontra süllyedt szeptemberben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.