2016. február 19. 08:49

Közel 6 éve annak, hogy utoljára a tavaly decemberinél nagyobb mértékben emelkedett volna a közszféra átlagos nettó bére, az alacsony infláció miatt pedig ugyanez elmondható a reálbérről is.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 2015 decemberében az átlagos nettó bér a közszférában 159 877 forint volt, ami előző év azonos időszakához képest 11,6 százalékkal jelent magasabb összeget. Ennél nagyobb növekedésre legutóbb 2010 márciusában volt példa, akkor 24 százalékos volt a megugrás mértéke.

A mostani növekedésben a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék játszott szerepet.

Mivel decemberben 0,9 százalékos volt az infláció mértéke, nem sok vész el a növekedésből, hiszen reálszinten 10,6 százalékkal többet ért a tavaly decemberi hazavitt összeg, mint egy évvel korábban. Ennél nagyobb reálszintű emelkedésre szintén 2010 márciusában volt utoljára példa, akkor 16 százalékos volt a növekedés.

Ezzel párhuzamosan a versenyszférában jóval szerényebb volt a nettó bérnövekedés mértéke, 3,3 százalékos plusz után 188 022 forint volt az átlag, ami reálszinten 2,4 százalékos emelkedést jelent. Hasonlóan alacsony szinten ez a mutató legutóbb tavaly májusban volt.

Mindezek eredményeként országos átlagban a nettó bér egy év alatt 5,7 százalékkal 178 585 forintra emelkedett, ami a decemberi infláció tükrében 4,8 százalékos reálszintű növekedést jelent.

9700 ember veszítette el a munkáját

Ami a létszámokat illeti, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében a versenyszférában a tavalyi év legnagyobb zsugorodása történt decemberben. A most közölt 1,931 milliós alkalmazotti létszám ugyanis 9700-zal kevesebb a novemberinél. Igaz, az egy évvel korábbi állapotot 58,5 ezerrel meghaladja. Tehát az alapvető trendben egyelőre nem történt még változás. Sőt, bár elsőre meghökkentőnek hat a decemberi létszámcsökkenés, valójában a korábbi évek ugyanezen időszakait nézve viszonylag "kevéssel" megúszta a piac. 2014 végén ugyanis 11 ezres, 2011-ben pedig 29 ezres csökkénés volt, és 2009 óta ez az első alkalom, hogy az év utolsó hónapjában nem éri el a zsugorodás a 10 ezret.

Ezzel párhuzamosan a közszférában 8600-zal 872 ezerre emelkedett az alkalmazotti létszám, aminek hátterében a közfoglalkoztatás decemberi bővülése áll. Az állami programban ugyanis 201,5 ezren vettek részt, ami 12,9 ezerrel jelent több személyt a novemberinél. Sőt, az egy évvel korábbi állapotot is közel 14 ezerrel haladja meg.

A két fő terület változásainak eredményeként, pontosabban a a versenyszféra nagymértékű zsugorodása miatt az országos átlagos alkalmazotti létszám 1000 fővel 2,91 millióra csökkent novemberről decemberre. 2014 azonos hónapjához viszonyítva viszont továbbra is jelentős, 66 ezres a létszámbővülés.

mfor.hu