TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 5917 milliárd forint adót és járulékot szedett be 2003-ban, ami 673 milliárd forinttal haladja meg a 2002-es adatot, mondta el Király László György.

Az adóhivatal elnöke hozzátette: január 24-ig hozzávetőleg 2,4 millió adóbevallási csomagot postáz ki a szervezet azoknak, akik tavaly saját maguk készítették el bevallási íveiket. Jelentős változások nem lesznek az előző évi bevalláshoz képest.

Az adóhivatal elnöke közölte: tavaly 1314 milliárd forint személyi jövedelemadót szedtek be, ami 40 milliárd forinttal meghaladja a 2002. évit. A tervezettől elmarad 61,5 milliárddal a befont összeg, amelyet az adójóváírás, illetve a lakásvásárlásokhoz kapcsolódó adókedvezmények igénybevétele okozta.

A SZJA felét a fővárosban szedték be

Az összes szja 49 százalékát Budapesten fizették be. A fővárosban befizetett 641 milliárd forint szja 5,5 százalékkal nőtt 2002-höz képest. A társasági adóbevételek közel 400 milliárd forintot tettek ki tavaly, ennek 60 százalékát adta Budapest.
Az APEH tavaly általános forgalmi adóból összesen 1700 milliárd forintot biztosított a költségvetésnek. Ez a 2002-es szintet 30,2 százalékkal haladta meg és 71 milliárd forinttal volt több az éves előirányzatnál.
Az adóhivatal tavaly összesen csaknem 186 ezer végrehajtást indított és 5600 esetben kezdeményezett végrehajtást.

A 13.200 főt foglalkoztató adóhivatalnál 1100 ember elbocsátása követte a létszámcsökkentési direktívát. Az elbocsátások miatt elsősorban a központi hivatalban volt szükség szervezeti változásokra.

Kisebb változtatás a bevallási íveken

Az APEH január 24-ig postázza az adócsomagokat. Az adózóknak alá kell írniuk a bevallási íveket, akkor is, ha azt az internetről töltötték le.

Kisebb változásokat tartalmaznak a bevallási ívek. Így az árfolyamnyereségből származó jövedelem adókötelezettségének eltörlése nyomán nincs külön tábla az árfolyamnyereségből és az összetett határidős tőzsdei ügyletekből származó jövedelem kiszámítására.

Emellett az összevont adóalap utáni adóból levonható kedvezmények köre bővült, ezért külön sor található a nyomtatványon a felnőttképzés díjához és külön sor a számítógépek beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmények érvényesítéséhez.

Az önadózóknak munkáltatóik január 31-ig kötelesek odaadni az elmúlt évi jövedelmükről szóló igazolást. Ez alapján először február 16-án az egyéni vállalkozó, valamint az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett adóalanyoknak kell bevallást beadniuk. A többi magánszemélynek március 20. a határidő, mivel azonban ez a nap szombatra esik, a bevallást március 22-ig lehet feladni az adóhivatalnak. (MTI hír nyomán)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.