TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az új amerikai kormány által beterjesztett gazdaságélénkítő csomag "800 milliárd dolláros tévedés" egy neves amerikai közgazdász szerint, aki a The Washington Post csütörtöki számában fejtette ki gondolatait.

Barack Obama óriási ösztönző csomagja jelenlegi formájában alig alkalmas arra, hogy növelje a fogyasztói költekezést és munkahelyeket teremtsen, írta Martin Feldstein, a Harvard Egyetem közgazdásza, az egyik vezető gazdasági elemző műhely, a Nemzeti Gazdasági Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója.

Feldstein szerint Amerika nem engedhet meg magának egy 800 milliárdos hibát, ezért a szenátusnak egy vagy akár két hónappal is el kellene halasztani a törvényjavaslat elfogadását a csomag alapvető átdolgozására.

A konzervatív közgazdász egyebek között rámutatott, hogy a minden alkalmazottnak nyújtandó évi 500 dolláros, összesen tehát 1000 dollárnyi adócsökkentés nem alkalmas a költekezés fokozására. Mint a tavalyi adókedvezmények is megmutatták, az ilyen átmeneti adóelengedésből a fogyasztók megtakarítanak vagy adósságot törlesztenek. A vállalatoknak nyújtandó, szintén átmeneti adócsökkentés a jelenlegi keresletgyenge környezetben ugyancsak kevéssé képes arra, hogy élénkítse a beruházásokat és növelje a foglalkoztatást.

Feldstein szerint az ösztönzésnek a háztartásokat kellene megcéloznia, azokat a fogyasztókat kellene támogatni, akik kocsit és más tartós cikket vásárolnak, a cégek pedig közvetlenül a beruházások után csökkenthetnék adójukat.

A közgazdász szerint Obama csomagjának kiadási oldala sem szerencsésebb, szerinte a javasolt intézkedések csak kevéssé növelhetik a munkahelyek számát. Mint kifejtette, az orvosi adatnyilvántartás digitalizálása kívánatos, de nem a leghatékonyabb útja a munkahelyteremtésnek. Feldstein azt is megkérdőjelezi, hogy a szövetségi államoknak kilátásba helyezett különböző központi segélyek élénkítenék a költekezést. A Harvard Egyetem professzora úgy látja, hogy Obama javaslata egy sor olyan infrastrukturális fejlesztést tartalmaz, amely csak lassan, több év alatt valósulna meg, nem olyan sebességgel, amilyenre szükség van ahhoz, hogy az amerikai gazdaság már 2009-ben vagy 2010-ben kilábaljon a válságból.

Martin Feldstein szerint Obama programjával nem annak hatalmas mérete a gond, hanem az, hogy csak csekély mértékben képes javítani a foglalkoztatáson, és túl kevés bevételt irányoz elő az óriási költségvetési hiány mellett.

A demokrata többségű washingtoni képviselőház előző este szavazta meg Obama két évre szóló, 819 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervét. A javaslatra az összes republikánus honatya és 11 demokrata képviselő is nemmel voksolt. A törvényjavaslatot a szenátusnak is jóvá kell hagynia, mielőtt az az elnök elé kerül aláírásra.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.