<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Noha 85 ezer ember nem feltétlenül tekinthető óriási tömegnek, még a Puskás Arénába sem férne be ennyi ember, a szám mögött családok, sorsok, gyerekek vannak, kilátástalanság és reménytelenség rejtőzhet.

Emberek tízezreinek a sorsa múlik azon, hogyan dönt az Orbán-kormány a következő hónapokban. Helyesebben megfogalmazva, meghozza-e azt a döntést, amit az elmúlt négy évben csupán egyszer tett meg, akkor is a koronavírus-járványra hivatkozva. Miközben kiemelkedő mértékű minimálbér-emelés várható 2022-ben, nagy kérdés, mi lesz az évek óta nagyon alacsony szinten stagnáló közfoglalkoztatotti bérrel. Ha ugyanis semmilyen mértékben nem követi a minimálbér növekedését, akkor az amúgy is szélesre nyílt olló csak még szélesebbre nyílik, óriási szakadékot generálva a két bérkategória között.

Mint ismert, a kormány legutóbb 2017-ben gondolta úgy, hogy szükség lenne emelni a közfoglalkoztatottak bérén. Akkor még a nettó minimálbér 63 százalékának felelt meg az állami foglalkoztatásban a másodlagos munkaerőpiacon dolgozók hazavitt keresete.

És feltehetően, ha nem jön a koronavírus-járvány és Orbán Viktor jelzése, akkor 2020-ban sem született volna döntés arról, hogy a következő évtől emeljenek a közfoglalkoztatottak fizetésén.

Lassan már alamizsna lesz, amit a közmunkások fizetésként kapnak (Fotó: MTI)Lassan már alamizsna lesz, amit a közmunkások fizetésként kapnak (Fotó: MTI)

Pedig ekkor már csak az 50,6 százaléka volt a minimálbérnek a közmunkás fizetés. Ám hiába volt 2021-től egy minimális mértékű emelés, ha a jövő évtől nem dönt a kormány egy jelentősebb kiigazításról (mert itt már csak erről lehet szó, nem pedig valódi emelésről), akkor a közmunkások a kötelezően fizetendő legkisebb bérnek a 42 százalékát fogják megkeresni.

Ám az olló szétnyílása csak az egyik probléma. A másik, sokkal szomorúbb kép az - amint az alábbi ábrán is látszik -, hogy az elmúlt években a szegénységi küszöb a bérnövekedés ütemével emelkedik évről évre. Ezáltal egyre inkább távolodva a beragadt közmunkás fizetéstől.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.