3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 90 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Deutsche Bank AG Londont 2008 októberében kötött, a magyar forintot érintő devizaügyletek miatt - közölte a PSZÁF.

A felügyelet piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy a bank 2008. október 15-i spot (azonnali) piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap (devizacsere) pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A Deutsche Bank AG Londoni Fióktelep tiszteletben tartja a PSZÁF vizsgálatát, azonban határozottan visszautasítja annak megállapításait - közölte a pénzintézet az MTI-vel. Közleményükben hozzáteszik: "a 2008. október 15-i tranzakciók prudens és felelősségteljes partnerkockázat-kezelési folyamat részeként kerültek végrehajtásra." A PSZÁF megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2007-től kezdődően nagyszámban értékesített magyar banki partnereknek az euró-forint, a svájci frank-forint és a dollár-forint árfolyamváltozáshoz kötött, úgynevezett "FX linked" deviza swap termékeket, és az így keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak.

A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt - állapította meg a pénzügyi felügyelet. Hozzáfűzik: a bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza. A felügyelet ugyanakkor megállapította, hogy az ügyletekből eredő kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenű forint eladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank AG London aznap bonyolított.

Súlyosbító körülményként vették továbbá figyelembe, hogy az ügyletek megkötésére egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor. A Deutsche Bank AG Londonnak a bírság mellett az ellene indított piacfelügyeleti eljárás költségeit is meg kell fizetnie, a határozat harminc napon belül közvetlenül a Fővárosi Bíróság előtt támadható meg - áll a PSZÁF közleményében.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!