Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

AAA-rmageddon - e vészjósló szójátékkal vezeti be elemzését az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési tanácsadó cég, amely forgatókönyveket dolgozott ki a globális adóskockázati megítélés alapmércéjének tekintett "AAA" amerikai államadós-osztályzat megvonásának és az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának lehetséges következményeiről.

A Capital Economics legrosszabb - és a cég által legkevésbé valószínűnek tartott - forgatókönyve az, hogy az amerikai kormány a folyó kifizetésekhez szükséges hitelforrások híján kénytelen lesz felfüggeszteni a legalapvetőbb fontosságú tevékenységeken kívül gyakorlatilag minden egyéb funkcióját, azonban még így is törlesztésképtelenné válik, és elveszti eddigi elit, "AAA" adósminősítési státusát a nagy nemzetközi hitelminősítőknél.

A ház alapeseti forgatókönyve szerint mindazonáltal az Egyesült Államok nem válik fizetésképtelenné, még akkor sem, ha az adósságlimit-emelésről szóló, mélységes politikai megosztottságot tükröző vita nem vezet egyezségre a pénzügyminisztérium által megjelölt keddi határidőig, mivel a kormány "szinte bizonyosan" elsőbbséget adna a szövetségi adósság törlesztésének, és inkább a nem életfontosságú kiadásokat fogná vissza.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban ebben az esetben is "mind nehezebb elképzelni", hogy az Egyesült Államok miként tudná megőrizni elit "AAA" adósbesorolását. A hitelminősítők - mindenekelőtt a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's - egyenes utalásokat tettek ugyanis arra, hogy ehhez legalább háromezer milliárd, de inkább négyezer milliárd dolláros államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség a következő tíz évre, márpedig a jelenleg ismert javaslatok egyike sincs még a közelében sem ennek az összegnek.

A nemzetközi hitelminősítők már valóban egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service a hónap közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat.

Az S&P ehhez fűzött elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

Az amerikai leminősítést a JP Morgan bankcsoport főközgazdásza, Bruce Kasman is gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja. Kasman a JP Morgan által hetente összeállított, aktuális gazdasági-pénzügyi kérdésekről szóló házon belüli videointerjúk szombati kiadásában kijelentette: a leminősítés időzítése bizonytalan, ám mivel a következő elnökválasztás utáni időszak előtt várhatóan semmiféle érdemi költségvetési konszolidációs döntés nem születik, "a valószínűség az, hogy az Egyesült Államokat leminősítik".

A JP Morgan főközgazdásza szerint az a republikánus hozzáállás, hogy az adósságlimit-emelést össze kell kötni az amerikai költségvetés-politikai pálya irányváltásával, "még akár konstruktív is lehetne", ám a jelenlegi tervek egyike sem kínál középtávú adósságteher-enyhítést.

A Capital Economics londoni forgatókönyv-változatai szerint a legkisebb kárt az a kombináció okozná, ha az Egyesült Államok kormányának nem kellene lehúznia a redőnyt, és nem kerülne fizetési hátralékba, de hosszú futamidejű adósságának "AAA" osztályzata "AA"-ra romlana. "Ez sem nézne ki jól", de a következmények az általánosan vártnál jóval enyhébbek lehetnének.

Az "AA" államadós-osztályzat ugyanis még mindig igen magas befektetői kategória, és a Bázel II. szabályok alapján továbbra is zéró százalékos kockázati súlyozást tesz lehetővé a bankok számára. Mindemellett a pénzpiaci alapok elsősorban rövid futamú papírokba fektetnek be, amelyeknek besorolásait a hosszú távú amerikai kötelezettségek esetleges leminősítése nem érintené.

A Capital Economics londoni elemzői szerint aggasztóbb az a köztes forgatókönyv, amelynek alapján az Egyesült Államok csak a kormányzati tevékenység jelentős részének hosszas felfüggesztése árán tudná elkerülni a törlesztésképtelenséget. Ez ugyanis könnyedén ismét recesszióba sodorhatná az amerikai gazdaság egészét, és rosszabbat tenne a dollárnak, mint önmagában egy leminősítés.

A cég szerint azonban még e forgatókönyv esetén sem valószínű a dollár összeomlása, ugyanis nincs hiteles alternatív tartalékeszköz, az aranyat "és talán a svájci frankot" leszámítva. Bármi is történjen azonban a következő napokban, az Egyesült Államok költségvetését sokkal biztosabb lábakra kell állítani, hiszen mindenekelőtt az amerikai államháztartás helyzete vezetett a jelenlegi zűrzavarhoz. A szükséges költségvetési szigorítások "sok-sok évig" visszahúzó erővel hatnak majd az amerikai gazdaságra, gyengítve a részvényeket és az ipari nyersanyagok árfolyamát, alacsonyan tartva ugyanakkor a kamatokat és a kormánykötvények hozamát is.

Az esetleges leminősítésnek kezdetben valószínűleg negatív hatása lenne a dollárra, és ebből nyilván az arany húzna még több hasznot. Idővel azonban a piac ismét a dollárt tekintené "a kisebbik rossznak", és nem például az eurót, amely "esetleg nem is marad fenn" - zárják forgatókönyv-változataik sorát a Capital Economics londoni elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.