3p

Összesen 3,654 millió darab - a várt 3,5 milliónál több - szja-bevallás érkezett a magánszemélyektől szerdán délig az adóhatósághoz a régióktól kapott becsült adatok szerint - mondta Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke az MTI-nek.

Az adatok arra utalnak, hogy amióta nem kötelező, egyre kevesebb munkáltató vállalja dolgozói számára az adómegállapítást - jegyezte meg a sajtófőnök. A legtöbb bevallást - 1,135 millió darabot - a közép-magyarországi régióban adták fel, a többi régió átlagosan 400 ezerről számolt be.

A bevallásokból 650 ezer darabot elektronikus úton küldtek be, a többit papíron, ám 2,2 millió esetben azok elkészítéséhez is az APEH honlapjáról letöltött programot használták az adózók - hangsúlyozta Bakonyi Ágnes.

A hibás bevallások száma az eddig feldolgozott adatok szerint 10 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy egyre többen használják az APEH internetes programját. Az APEH az idén számos újítással segítette az internetes kitöltést.

A sajtófőnök elmondta: köztartozások miatt április 30-áig több mint 43 ezer esetben, összesen több mint 977 millió forintot tartott vissza az APEH, míg tavaly ugyanebben az időszakban 41 ezer adózó esetében összesen több mint 682 millió forintot.

Átlag 45 ezer forint visszatérítés 

Az adóhatóság az idén eddig 939 ezer adózónak 42,5 milliárd forintnyi szjá-t térített vissza, személyenként átlagosan 45 ezer forintot. Tavaly ugyanebben az időszakban 52 milliárd forintot, egész évben 122 milliárd forintot utaltak vissza. Az idei adóvisszatérítés az adókedvezmények szűkítése miatt (a jövedelemkorlát például a korábbi 6 millióról például 3,9 millió forintra csökkent) várhatóan nem éri el ezt az összeget.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik.

Az adam-ot választóknak június 20-áig kell megfizetniük az adót, és addig kell megkapniuk az adóvisszatérítést. Munkáltatói adómegállapítás esetén a kifizető a legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb ugyancsak június 20-áig vonja le vagy fizeti vissza a különbözetet.

Bakonyi Ágnes felhívta a figyelmet: aki a határidő lejárta után  ébred rá arra, hogy elmulasztotta beadni szja-bevallását, ne tétovázzon, küldje be minél hamarabb. Az adóhatóság mindig egyedileg mérlegel, s elsősorban nem a késedelmet szankcionálja, hanem a bevallás elmulasztását - hangsúlyozta.

A büntetési tételek egyébként az idei évtől változtak: a magánszemélyek 200 ezer forintig, más adózók 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók a bevallás elmulasztása, illetőleg késedelmes benyújtása esetén. Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemélyekre elvileg 20 ezer forintig, más adózókra 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!