1p

A BNP Paribas legfrissebb elemzése a közép-európai hármak közül Csehország euróbelépését valószínűsíti a legkésőbbre, 2020-ra. A prognózis szerint Magyarország és Lengyelország egy évvel korábban, 2019-ben lehet az euróövezet tagja.

Csaknem szó szerint ugyanezt jósolták a múlt héten a JP Morgan elemzői is, akik szerint Magyarország legkorábban 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet.

A BNP Paribas szakértői által valószínűsített konvergencia-menetrend szerint a szélesebb közép-kelet-európai EU-térségen belül Románia eurócsatlakozása várható a legkésőbb, 2024-ben, előtte Bulgáriáé, 2022-ben.

A cég legkorábbra a baltiak belépését jósolja. Észtország jövő évi eurótagsága már eldöntött, Litvánia felvétele 2015-ben, Lettországé 2016-ban következhet a BNP Paribas elemzői szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!