2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A szerző összefoglalja a jelenlegi állapotot és fejlődési trendeket - a költségcsökkentéstől a stratégiai irányításig. Összegzi továbbá az új vállalatgazdaságtan ismérveit.

A controlling-tanítás tárgyát a fenti témakörök képezik az oktató által megfogalmazott prioritásoknak megfelelően súlyozva. A vezetésorientált belső számvitel (vezetői számvitel), a tervezés és ellenőrzés, a beszámolás és a gazdaságossági elemzések minden esetben az elsajátítandó tudás részét képezik.

Az utóbbi évek nagy controlling kihívása kettős: Egyrészt a megerősödött, globális versenynek megfelelőn a controllingot "gyorsabbá, egyszerűbbé, olcsóbbá és rugalmasabbá" kell tenni, főképp mivel az idősebb, beágyazódott rendszerekben bizonyos bürokratizálódás figyelhető meg. Másrészt az Új Gazdaság hatására a piaci és üzleti modellben bekövetkezett alapvető változásokat a controlling területén is le kell képezni.

Hogyan tovább?

Az első kihívás egy nagyszabású empirikus tanulmánnyal támasztható alá. A Fortune-500 vállalatok pénzügyi (és controlling) vezetőit kérdezték meg, hogy hogyan látják saját feladatkörük fejlődését az elkövetkezendő években. A szűk értelemben vett navigáló funkció nagy mértékű erősödését várják („Business Partnership”) és egy erőteljes költségcsökkentési törekvést magában funkcióban (3%-ról 1%-ra, vö. PricewaterhouseCoopers Financial and Cost Management Team, 1997).

A kihívások második forrása az Új Gazdaságból származik. Az Új Gazdaság révén természetesen nem változik meg a gazdaságossági elv. De új gazdasági modellekhez vezet, mivel az információs és kommunikációs folyamatok megváltoztatása révén az ügyfélkapcsolatokat és versenyt alapvető megváltoztatja. Az irányításnak figyelembe kell vennie ezeket a változásokat. Ez mindenesetre – és ez minden iparágra érvényes – az irányítási rendszer újjáalakítását kényszeríti ki. Konkrétan ez elsősorban az irányítás hangsúlyos területeinek eltolódását jelenti az idődimenzió felé, mivel a "Time to Market" az Új Gazdaság mindent átható irányítási mechanizmusa.


A fenti anyag az IFUA Horváth & Partners Kft. engedélyével jelent meg (1119 Budapest,Fehérvári út 79.; Tel.: (36-1) 382 8888)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.