2014. szeptember 30. 18:10

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. eladta a 100 százalékos tulajdonában lévő FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 49 százalékát a Magyar Postának 28,5 milliárd forintért - közölte az FHB Jelzálogbank kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a részvény-adásvételi szerződés szeptember 29-én jött létre, a tranzakció zárása pedig szeptember 30-án megtörtént a Magyar Nemzeti Bank engedélyével.

A Magyar Posta Zrt. azt közölte, hogy a tranzakciót saját forrásainak felhasználásával valósítja meg.

Az FHB Jelzálogbank közölte azt is, hogy az FHB Bankot a kormányzati intézkedések kapcsán várhatóan érintő negatív hatások ellentételezésére a bank alaptőkéjét 2014. szeptember 12-én névértéken 3,453 milliárd, kibocsátási értéken 20 milliárd forinttal megemelte, továbbá közel 4 milliárd forint összegben megvásárolta az FHB Bank saját tulajdonú részvényeit.

Az esetleges további, ezzel kapcsolatos, nem várt negatív hatások kezelésére az FHB Jelzálogbank szerződéses kötelezettséget vállalt.

Posta: kompenzálni kell a hagyományos piac visszaesését

A Magyar Posta az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a vállalat stratégiai célja, hogy növelje jelenlétét és piaci részesedését a pénzügyi szektorban.

Hozzátették, hogy 2013-ban a Magyar Postával ezen a területen együttműködő partnerek váratlanul, egyoldalúan felbontották a megállapodásokat. Ezt követően a Magyar Posta stratégiai partnerséget kötött az FHB Csoporttal, amelynek része volt a betéti és folyószámla termékek forgalmazása.

A bankban történő tulajdonszerzéssel a Magyar Posta és az FHB Kereskedelmi Bank között mélyebb együttműködés jön létre. A posta például részt vehet a közös termékfejlesztésben, amelytől a felek gyorsabb és intenzívebb bevételnövekedést remélnek.

A tranzakció lezárultával a Magyar Posta két-két fővel képviselheti magát az FHB Kereskedelmi Bank öttagú igazgatóságában és hattagú felügyelőbizottságában, utóbbiba a bank munkavállalói szintén két főt delegálhatnak.

A Magyar Posta a hagyományos postai szolgáltatások iránti igény folyamatos csökkenése miatt erősíteni és növelni kívánja piaci jelenlétét a pénzügyi, a csomaglogisztikai és az e-szolgáltatások piacán. Ennek érdekében az elmúlt években jelentős fejlesztéseket és akvizíciókat hajtott végre - áll a posta közleményében.

E stratégiába illeszkedik, hogy a Magyar Posta 2013-ban tulajdont szerzett a Díjbeszedő Holding Zrt.-ben, továbbá a Díjnet Zrt.-ben, így a postacsoport mind a hagyományos, mind az elektronikus díjbeszedési piac legjelentősebb hazai szereplőjévé vált. Szintén 2013-ban megkezdte üzleti tevékenységét a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.