TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2003. május 20. 11:57

Három héttel az euró belátható időn belüli nagy-britanniai bevezetéséről vagy az annak elvetéséről szóló hivatalos kormánydöntés bejelentése előtt változatlanul csaknem kétharmados a közös valuta elutasítása a brit választók körében.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap megrendelésére készült, a lap keddi számában közölt havi felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 62 százaléka egyértelmű nemmel voksolna egy esetleges "holnapi" népszavazáson, és csak 29 százalék szavazna az euró bevezetésére.

A vizsgálat végzői arra a következtetésre jutottak, hogy egy erős európárti kampánnyal is legfeljebb 42 százalékra lehetne felsrófolni az euró meghonosítását pártolók táborát, ami még mindig kevesebb, mint a brit valutauniós csatlakozást meggyőzhetetlenül és mereven ellenzők aránya.

A választók többsége - 54 százaléka - azonban ezzel együtt is úgy gondolja, hogy a kormány a következő tíz évben valahogy mindenképpen be fogja vinni Nagy-Britanniát az euróövezetbe.

Tony Blair kormányfő és Gordon Brown pénzügyminiszter éppen előző nap kezdte meg a végső konzultációkat a belső kabinet többi tagjával a döntés előtt elkészített gazdasági hatásvizsgálati anyag véglegesítéséről.

A kabinet tagjai előzetesen megkapták a mintegy 2500 oldalas, összesen 18 külön tanulmányból álló csomagot, amely öt átfogó gazdasági területen vizsgálja, hogy a brit gazdaság együtt tudna-e élni az euróövezeti szabályozókkal.

A brit kabinet három napig tanácskozik a tervezetről, és a csütörtöki kabinetülésen várhatóan véglegesíti, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter három hét múlva pontosan mit jelentsen be a londoni alsóházban.

Londonban - hosszú hetek találgatásait lezárva - a múlt héten közölték, hogy Brown június 9-én jelenti be a parlamentben a hatásvizsgálat végeredményét, és azt, hogy ennek alapján a kabinet javasolja-e Nagy-Britannia belátható időn belüli valutauniós csatlakozását, illetve az erről megígért népszavazás kiírását a legkésőbb 2006-ig tartó jelenlegi parlamenti időszak vége előtt.

A brit sajtó azonban jó ideje gyakorlatilag tényként kezeli, hogy az öt átfogó gazdasági területen elvégzett hatásvizsgálat eredménye negatív, vagyis Gordon Brown június 9-én azt fogja bejelenteni az alsóházban, hogy a brit és az euróövezeti gazdaság közötti alapvető különbségek egyelőre nem teszik lehetővé az euró bevezetését Nagy-Britanniában.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.