2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Három héttel az euró belátható időn belüli nagy-britanniai bevezetéséről vagy az annak elvetéséről szóló hivatalos kormánydöntés bejelentése előtt változatlanul csaknem kétharmados a közös valuta elutasítása a brit választók körében.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap megrendelésére készült, a lap keddi számában közölt havi felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 62 százaléka egyértelmű nemmel voksolna egy esetleges "holnapi" népszavazáson, és csak 29 százalék szavazna az euró bevezetésére.

A vizsgálat végzői arra a következtetésre jutottak, hogy egy erős európárti kampánnyal is legfeljebb 42 százalékra lehetne felsrófolni az euró meghonosítását pártolók táborát, ami még mindig kevesebb, mint a brit valutauniós csatlakozást meggyőzhetetlenül és mereven ellenzők aránya.

A választók többsége - 54 százaléka - azonban ezzel együtt is úgy gondolja, hogy a kormány a következő tíz évben valahogy mindenképpen be fogja vinni Nagy-Britanniát az euróövezetbe.

Tony Blair kormányfő és Gordon Brown pénzügyminiszter éppen előző nap kezdte meg a végső konzultációkat a belső kabinet többi tagjával a döntés előtt elkészített gazdasági hatásvizsgálati anyag véglegesítéséről.

A kabinet tagjai előzetesen megkapták a mintegy 2500 oldalas, összesen 18 külön tanulmányból álló csomagot, amely öt átfogó gazdasági területen vizsgálja, hogy a brit gazdaság együtt tudna-e élni az euróövezeti szabályozókkal.

A brit kabinet három napig tanácskozik a tervezetről, és a csütörtöki kabinetülésen várhatóan véglegesíti, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter három hét múlva pontosan mit jelentsen be a londoni alsóházban.

Londonban - hosszú hetek találgatásait lezárva - a múlt héten közölték, hogy Brown június 9-én jelenti be a parlamentben a hatásvizsgálat végeredményét, és azt, hogy ennek alapján a kabinet javasolja-e Nagy-Britannia belátható időn belüli valutauniós csatlakozását, illetve az erről megígért népszavazás kiírását a legkésőbb 2006-ig tartó jelenlegi parlamenti időszak vége előtt.

A brit sajtó azonban jó ideje gyakorlatilag tényként kezeli, hogy az öt átfogó gazdasági területen elvégzett hatásvizsgálat eredménye negatív, vagyis Gordon Brown június 9-én azt fogja bejelenteni az alsóházban, hogy a brit és az euróövezeti gazdaság közötti alapvető különbségek egyelőre nem teszik lehetővé az euró bevezetését Nagy-Britanniában.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.