2003. május 20. 11:57

Három héttel az euró belátható időn belüli nagy-britanniai bevezetéséről vagy az annak elvetéséről szóló hivatalos kormánydöntés bejelentése előtt változatlanul csaknem kétharmados a közös valuta elutasítása a brit választók körében.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap megrendelésére készült, a lap keddi számában közölt havi felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 62 százaléka egyértelmű nemmel voksolna egy esetleges "holnapi" népszavazáson, és csak 29 százalék szavazna az euró bevezetésére.

A vizsgálat végzői arra a következtetésre jutottak, hogy egy erős európárti kampánnyal is legfeljebb 42 százalékra lehetne felsrófolni az euró meghonosítását pártolók táborát, ami még mindig kevesebb, mint a brit valutauniós csatlakozást meggyőzhetetlenül és mereven ellenzők aránya.

A választók többsége - 54 százaléka - azonban ezzel együtt is úgy gondolja, hogy a kormány a következő tíz évben valahogy mindenképpen be fogja vinni Nagy-Britanniát az euróövezetbe.

Tony Blair kormányfő és Gordon Brown pénzügyminiszter éppen előző nap kezdte meg a végső konzultációkat a belső kabinet többi tagjával a döntés előtt elkészített gazdasági hatásvizsgálati anyag véglegesítéséről.

A kabinet tagjai előzetesen megkapták a mintegy 2500 oldalas, összesen 18 külön tanulmányból álló csomagot, amely öt átfogó gazdasági területen vizsgálja, hogy a brit gazdaság együtt tudna-e élni az euróövezeti szabályozókkal.

A brit kabinet három napig tanácskozik a tervezetről, és a csütörtöki kabinetülésen várhatóan véglegesíti, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter három hét múlva pontosan mit jelentsen be a londoni alsóházban.

Londonban - hosszú hetek találgatásait lezárva - a múlt héten közölték, hogy Brown június 9-én jelenti be a parlamentben a hatásvizsgálat végeredményét, és azt, hogy ennek alapján a kabinet javasolja-e Nagy-Britannia belátható időn belüli valutauniós csatlakozását, illetve az erről megígért népszavazás kiírását a legkésőbb 2006-ig tartó jelenlegi parlamenti időszak vége előtt.

A brit sajtó azonban jó ideje gyakorlatilag tényként kezeli, hogy az öt átfogó gazdasági területen elvégzett hatásvizsgálat eredménye negatív, vagyis Gordon Brown június 9-én azt fogja bejelenteni az alsóházban, hogy a brit és az euróövezeti gazdaság közötti alapvető különbségek egyelőre nem teszik lehetővé az euró bevezetését Nagy-Britanniában.


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!