2004. június 8. 06:04

Egy aktuális tanulmány szerint a vállalati csődök 25-30 százalékát meg lehetne akadályozni, ha a vezetés elég figyelmet fordítana a kontrollingra. Azt cégre szabott szoftverekkel vagy külön munkatársak felvételével lehetne hatékonyabbá tenni.

A nemzetközi ControllerVerein kutatása szerint sok középméretű vállalatnál hiányzik a megfelelően funkcionáló kontrolling, pedig a menedzsmentnek szüksége lenne arra, hogy legalább hetenkénti rendszerességgel értesüljön a vállalat fejlődési irányáról árulkodó átfogó mutatókról.
Ennek hiányában ugyanis gyakran előfordul, hogy a menedzsment túl későn értesül a forgalom-visszaesésről, minőségromlásról vagy költségnövekedésről, s ezért már nem tudja megakadályozni az összeomlást, mondta el a WirtschaftsWochénak Walter Meissner, a szervezet egyik vezető tisztségviselője.

Éppen ezért a vezetésnek olyan információs szisztémára lenne szüksége, amely lehetővé tenné, hogy időben szembesüljön az aktuális trendekkel. Ennek részeként vállalatgazdasági szoftvereket szerezhetnének be. Azokat egyébként ma már vállalatnagyságra szabottan is kínálnak.

Kisebb cégeknél nem szükségszerű külön személyzetet felvenni erre a célra, inkább a menedzsmentnek kellene jobban figyelni a területre, és szükséges lenne gondoskodnia megfelelő információs utak és rendszerek létesítéséről.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
Kontrolling: a vállalati csődök helyett
Internal audit és controlling

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.