Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A devizahitelek árfolyamának rögzítése nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, és kedvezően hathat a magyar gazdaságra, amennyiben a hitelek törlesztése folytatódik és a bankrendszer is fel tudja szívni a veszteségeket - közölte Ashraf Laidi, devizapiaci elemző.

Az elemző szerint egy ilyen lépéssel elkerülhetővé válik az, ami Írországban történt.

Laidi a Buda-Cash Brókerház meghívására tartott előadása előtt beszélt.

A forint árfolyamáról elmondta, ha a magyar kormány azt mutatja a piacnak, hogy folytatja tevékenységnek eddigi irányát, akkor a forint helyrehozhatja árfolyamának egy évvel ezelőtti veszteségeit. Ebben az esetben a világpiac általános kockázatkerülő attitűdje inkább forintvásárlási lehetőségeket teremt, mintsem a forint árfolyamának zuhanásához vezetne. A kereskedő emlékeztetett, áprilisban még - az idei év eddig eltelt részében - a forint teljesített a legjobban a régiós valuták közül.

Az elemző szerint az elkövetkező hetekben ismét megnőhet a piacokon a kockázatvállalási kedv és emelkedhetnek a részvényárfolyamok, ám a nagyobb gondok októberben, esetleg már szeptemberben jelentkezhetnek. Ekkor a jegybanki kamatlábak magasabbak lesznek, Kínát jobban fenyegeti majd a lassulás veszélye és a befektetők kiszállnak majd a kockázatosabb pozícióikból, és ez a forintot is érintheti - tette hozzá.

Laidi elmondta, a részvénypiacokon központi szerepet játszhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely várhatóan nem folytatja júniusban lejáró mennyiségi enyhítési politikáját. A piac szempontjából a leglényegesebb kérdés az, hogy visszaforgatja-e, befekteti-e a megvásárolt papírok hozamait a jegybank és ezzel további likviditást pumpál-e a piacra - érvelt az elemző. A Fed vélhetően kitalálja annak módját, hogy - ha hivatalosan nem is, de - tovább folytassa eddigi enyhítési programját - tette hozzá.

A londoni kereskedő előadásában többek között amellett érvelt, hogy a forint árfolyamának ingadozásait alapvetően a nagyobb nemzetközi valuták erősségének változásai befolyásolják. Kitért az arany és ezüst árának elmúlt években tapasztalt emelkedésére is, s elmondta: a mostani áresés csak átmeneti lehet. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a tőzsde hetvenes években tapasztalt árfolyamzuhanását követő erősödést egy második, mélyebb esés követte, ami akár a mostani válságban is előfordulhat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.