3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Veres János pénzügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az államháztartás egyensúly a tervezettnél sokkal nagyobb mértékben javult, amelynek komoly hányadáért a gazdaság fehéredése felelős. A miniszter a tájékozatón több kellemetlen kérdést kapott a leállított kormányzati negyed beruházással kapcsolatban, illetve a közalkalmazottak bérszámfejtésének anomáliái miatt. Mfor.hu beszámoló.

Végre vannak kedvező fejlemények (Mfor-montázs)

A tavalyi évben a központi költségvetés hiánya a GDP 5 százaléka körül alakult, amiben nem számítanak bele az önkormányzatok eredményei. Az államháztartás (ESA) teljes hiány 2007-ben mintegy 5,7 százalékot tett ki, a tervezett 6,8 százalékkal szemben.

A vártnál jobb eredmények Veress János szerint három fő tényezőnek köszönhetőek, egyrészt 2006-ban olyan adósságok átvállalására került sor, amelyeket 2007-re tervezett a költségvetés, ezek összesen a GDP 0,4 százalékát tették ki. Hasonló mértékben javították a költségvetés helyzetét, hogy a kamatkiadások is alacsonyabbak voltak a tervezettnél. A leginkább azonban a több adó- és járulékbevétel segített, amelyek összességében 0,7 százalékponttal javították a költségvetés egyensúlyát.

Sokkal több szja és járulék folyt be 

A jövedéki adókból 25 milliárd forintnyi többlet keletkezett, amely teljes egészében a gazdaság fehéredésének számlájára írható. ÁFÁ-ból 10 milliárd plusz jött össze, amely a Pénzügyminisztérium véleménye szerint ebből 5 milliárd a számlaadás ellenőrzéséből származott.

A személyi jövedelemadó és járuléktöbblet mintegy 200 milliárd forint befizetés érkezett meg, amelynek negyede a gazdaság fehéredésből, míg háromnegyede a tervezettnél magasabb bérszintnek köszönhető. Ebben szerepet játszott a közszféra előrehozott 13. havi fizetései, amelyek önmagukban mintegy 40 milliárd plusz bevételt eredményeztek az államkasszának. A magángazdaság eredményessége, főként a jobb exportteljesítmények miatt a társasági adóban 30 milliárd tervezetten felüli bevétellel számolhat a PM. Az inflációs plusz bevétel igen szerény, mintegy 5 milliárd forint, ám az ÁFA túlteljesítés 40 milliárdjából mintegy 30 milliárdért a pénzromlás okolható.

A kormányzati negyed ötlete nem halt meg, csak pihen

Veress Jánost a tájékoztatót követően elsősorban a kormányzati negyed építésének elhalasztása után kialakult helyzetről faggatták. A miniszter hangsúlyozta, hogy a terv nem esett végleg a kútba, csak elhalasztották addig, amíg a politikai feltételek kedvezőbbek lesznek egy ilyen projekt számára.

A kormány szerint egy ilyen beruházás szakmailag mindenképp indokolt, hiszen a felkért szakértők egyöntetűen támogatták a tervet. A kormányzati negyed kivitelezését irányító projektiroda azonban tovább működik és erre az idei évi költségvetésben 2,7 milliárd forint van elkülönítve.

Petkó András MDF-es képviselő ma jelentette be, hogy a Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el a központi bérszámfejtő programot, több százezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen, ezért az MDF vizsgálatot követel az ügyben - mondta a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselője. "Az MDF felháborítónak tartja, hogy a közszférában dolgozók közel 80 százalékának bérét abban a - Magyar Államkincstár által fejlesztett - Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerben (KIR) kezelik, amely jelenleg még nem alkalmas feladatainak ellátására. Veress János pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az MDF téved, ám további részleteket nem árult el.

Varga M István

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!