2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány már tárgyalta az előterjesztést, de a BM-nek még dolgoznia kell a számokon.

Bár a kormány a nyár folyamán azt ígérte, hogy augusztus vége felé, az első ülése környékén újra egyeztetésre hívja a közszolgálati munkaviszonyban dolgozók bérrendezését követelő érdekképviseleti szerveket, erre nem került sor. Pontosabban a több érdekképviselet - így a Magyar Köztisztivselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint több önkormányzati tömörülés  - részvételével megkezdett egyeztetés folytatására még nem javasolt időpontot az erre a feladatra kijelölt Belügyminisztérium. Holott már szeptember közepe van.

Pintér Sándor tárcája vezeti a tárgyalásokat 

Ettől függetlenül tudomásunk szerint nem állt le a munka, csak nem mindenkit vontak be a tárgyalásokba. Például nemrég volt egy önkormányzati érdekegyeztető tanácsi ülés, amelyet a jelen lévők az egyeztetési folyamat részének tekintenek.

Portálunk úgy értesült, hogy a kormány már tárgyalt az önkormányzati területen dolgozók béremeléséről szóló előterjesztésről, de további számítások elvégzésére visszakülde a csomagot a belügynek. Mai állás szerint nem a köztisztviselői illetménytalap, illetve illetménytábla módosításával jutnak majd magasabb bérhez az érintettek, mert az végighullámozna a rendszeren, beleértve a magasabb szintű tisztviselőket, például államtitkárokat is.

A kormány azt az önkormányzati javaslatot vizsgálja, amely az úgynevezett fejpénz emelésével juttatná annyi forráshoz a helyhatóságokat, amivel fedezhető a béremelés.

Úgy tudjuk, a következő egyeztetésre október elején kerülhet sor az önkormányzati képviseletek és a kormány között.

Az MKKSZ-nek pedig a jegyzők hamarosan megrendezésre kerülő országos konferenciáján lesz módja tájékozódni és javaslatokat megfogalmazni az oda meghívott kormányzati tisztségviselők előtt. A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a béremelési követeléseikre, amely egy, vagy több lépcsőben, de három év alatt 50 százalékos növekményről szól.

Kérdés, hogy ha a nélkülük folyó egyeztetésen megállapodás születik, az elfogadható lesz-e a számukra, vagy kitartanak a közszolgálati kar egészére kiterjedő bérköveteléseik mellett. Ebben az esetben október 7-én bejelentés várható a szervezettől.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!