2017. szeptember 18. 13:43

A kormány már tárgyalta az előterjesztést, de a BM-nek még dolgoznia kell a számokon.

Bár a kormány a nyár folyamán azt ígérte, hogy augusztus vége felé, az első ülése környékén újra egyeztetésre hívja a közszolgálati munkaviszonyban dolgozók bérrendezését követelő érdekképviseleti szerveket, erre nem került sor. Pontosabban a több érdekképviselet - így a Magyar Köztisztivselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint több önkormányzati tömörülés  - részvételével megkezdett egyeztetés folytatására még nem javasolt időpontot az erre a feladatra kijelölt Belügyminisztérium. Holott már szeptember közepe van.

Pintér Sándor tárcája vezeti a tárgyalásokat 

Ettől függetlenül tudomásunk szerint nem állt le a munka, csak nem mindenkit vontak be a tárgyalásokba. Például nemrég volt egy önkormányzati érdekegyeztető tanácsi ülés, amelyet a jelen lévők az egyeztetési folyamat részének tekintenek.

Portálunk úgy értesült, hogy a kormány már tárgyalt az önkormányzati területen dolgozók béremeléséről szóló előterjesztésről, de további számítások elvégzésére visszakülde a csomagot a belügynek. Mai állás szerint nem a köztisztviselői illetménytalap, illetve illetménytábla módosításával jutnak majd magasabb bérhez az érintettek, mert az végighullámozna a rendszeren, beleértve a magasabb szintű tisztviselőket, például államtitkárokat is.

A kormány azt az önkormányzati javaslatot vizsgálja, amely az úgynevezett fejpénz emelésével juttatná annyi forráshoz a helyhatóságokat, amivel fedezhető a béremelés.

Úgy tudjuk, a következő egyeztetésre október elején kerülhet sor az önkormányzati képviseletek és a kormány között.

Az MKKSZ-nek pedig a jegyzők hamarosan megrendezésre kerülő országos konferenciáján lesz módja tájékozódni és javaslatokat megfogalmazni az oda meghívott kormányzati tisztségviselők előtt. A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a béremelési követeléseikre, amely egy, vagy több lépcsőben, de három év alatt 50 százalékos növekményről szól.

Kérdés, hogy ha a nélkülük folyó egyeztetésen megállapodás születik, az elfogadható lesz-e a számukra, vagy kitartanak a közszolgálati kar egészére kiterjedő bérköveteléseik mellett. Ebben az esetben október 7-én bejelentés várható a szervezettől.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.