<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A kormány már tárgyalta az előterjesztést, de a BM-nek még dolgoznia kell a számokon.

Bár a kormány a nyár folyamán azt ígérte, hogy augusztus vége felé, az első ülése környékén újra egyeztetésre hívja a közszolgálati munkaviszonyban dolgozók bérrendezését követelő érdekképviseleti szerveket, erre nem került sor. Pontosabban a több érdekképviselet - így a Magyar Köztisztivselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint több önkormányzati tömörülés  - részvételével megkezdett egyeztetés folytatására még nem javasolt időpontot az erre a feladatra kijelölt Belügyminisztérium. Holott már szeptember közepe van.

Pintér Sándor tárcája vezeti a tárgyalásokat 

Ettől függetlenül tudomásunk szerint nem állt le a munka, csak nem mindenkit vontak be a tárgyalásokba. Például nemrég volt egy önkormányzati érdekegyeztető tanácsi ülés, amelyet a jelen lévők az egyeztetési folyamat részének tekintenek.

Portálunk úgy értesült, hogy a kormány már tárgyalt az önkormányzati területen dolgozók béremeléséről szóló előterjesztésről, de további számítások elvégzésére visszakülde a csomagot a belügynek. Mai állás szerint nem a köztisztviselői illetménytalap, illetve illetménytábla módosításával jutnak majd magasabb bérhez az érintettek, mert az végighullámozna a rendszeren, beleértve a magasabb szintű tisztviselőket, például államtitkárokat is.

A kormány azt az önkormányzati javaslatot vizsgálja, amely az úgynevezett fejpénz emelésével juttatná annyi forráshoz a helyhatóságokat, amivel fedezhető a béremelés.

Úgy tudjuk, a következő egyeztetésre október elején kerülhet sor az önkormányzati képviseletek és a kormány között.

Az MKKSZ-nek pedig a jegyzők hamarosan megrendezésre kerülő országos konferenciáján lesz módja tájékozódni és javaslatokat megfogalmazni az oda meghívott kormányzati tisztségviselők előtt. A szervezet korábban közölte, hogy október 7-ig várják a kormány válaszát a béremelési követeléseikre, amely egy, vagy több lépcsőben, de három év alatt 50 százalékos növekményről szól.

Kérdés, hogy ha a nélkülük folyó egyeztetésen megállapodás születik, az elfogadható lesz-e a számukra, vagy kitartanak a közszolgálati kar egészére kiterjedő bérköveteléseik mellett. Ebben az esetben október 7-én bejelentés várható a szervezettől.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.