<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A jövőbeni kohéziós politikának továbbra is a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, a versenyképességet kell szolgálnia, miközben az európai szolidaritás elve is érvényesül - Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a magyar EU-elnökség hivatalos honlapjának, az eu2011.hu-nak adott interjúban a területfejlesztési és kohéziós politikáért felelős miniszterek 2011. május 19-20-i gödöllői informális találkozója előtt.

Fellegi Tamás kifejtette: a 2008 végén kirobbant világgazdasági válság felszínre hozta az európai gazdaság számos strukturális gyengeségét, amely a kohéziós politika finanszírozását illetően is erős vitákat váltott ki az Európai Bizottságon belül. A nettó befizető tagállamok a rendelkezésre álló erőforrásokat elsősorban az európai gazdasági növekedés szolgálatába állítanák, szemben a kohéziós politika hagyományos, szolidaritást és kohéziót hangsúlyozó törekvéseivel. Ráadásul ugyanezek az országok gyakran megkérdőjelezik a politika eredményeinek láthatóságát. Emiatt került előtérbe az eredményorientáció és a hatékonyság kérdése.

Magyarország elengedhetetlennek tartja, hogy a kohéziós politika eredményorientált megközelítése erősödjön a tervezésben, a programozásban és a végrehajtásban egyaránt. Ezzel párhuzamosan nagyobb szerepet kell biztosítani az eredményesség mérésének és visszacsatolásának. Persze ehhez egyértelműen definiálni kell az eredményesség fogalmát is, és meg kell határozni, hogy milyen mutatók alapján kell mérni azt - mondta Fellegi Tamás.

A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: a kohéziós politika megújításában az ösztönzők kialakítása során a résztvevők egyöntetűen elutasították a negatív ösztönzők bevezetését, e helyett inkább a pozitív ösztönzők, így a nemzeti szintű teljesítménytartalék bevezetését támogatják.

Az biztos, hogy a kohéziós politika forrásait továbbra is a lehető legeredményesebb és legköltséghatékonyabb módon kell felhasználni, ugyanakkor növelni kell a szakpolitikai fellépések és a beruházások hatását is. A magyar elnökség mindent elkövet azért, hogy ezek a szempontok érvényesüljenek a források elosztása, ellenőrzése és számonkérése során - tette hozzá Fellegi Tamás. Az interjúban a fejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy a magyar elnökség kiemelt feladata volt a 2007-ben elfogadott első Területi Agenda értékelése és megújítása, amit sikeresen elvégzett.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.