<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Két kínai vegyipari vállalat is citromsavgyárat épít a következő években Magyarországon. A Szolnokon és Kazincbarcikán épülő gyárak várható termelése összesen évi 160 ezer tonnát tesz majd ki, ezzel a világ citromsavtermelésének előreláthatóan több mint 8 százaléka származhat Magyarországról.


A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a citromsav (E 330) az Európai Unióban engedélyezett, biztonságos élelmiszer-adalékanyag. A citromsav széles körben - antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként - használt élelmiszer-adalékanyag, illetve használják ízesítő tulajdonsága miatt is.

A citromsavat az üdítőgyártás, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a vegyiparban, ezen belül különösen a kozmetikai területen használják fel. Jellemzően alkoholmentes italokban, édességekben, lekvár és dzsemben, fagylaltokban, illetve sajt és hústermékekben fordul elő. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Alkalmas vízkőmentesítésére, mert nem mérgező, könnyen öblíthető, könnyen beszerezhető és olcsó. A citromsav viszonylag gyakori összetevője a kozmetikai termékeknek, mivel kiegyensúlyozza a pH-értéket; kis mennyiségű citromsavat tartalmaznak a samponok, tusfürdők, arctisztítók, körömlakkok, kézmosók, szappanok és egyéb kozmetikai termékek is - tájékoztatott a minisztérium.

Az FM által közölt adatokból kiderül: 2013-ban a legnagyobb mennyiségű citromsavat, 2,84 millió kilogrammot Ausztria importálta, utána következik 572 ezer kilogrammal Szlovénia, majd Lengyelország 506 ezer kilogrammal. A legnagyobb citromsav exportőr tavaly Szerbia volt 357 ezer kilogrammal, majd Szlovákia és Románia következik 273 ezer illetve 40 ezer kilogrammal.   

A kínai China BBCA márciusban jelentette be, hogy Szolnokon citromsavat előállító gyárat épít. A mintegy 34 milliárd forintos beruházás keretében megépülő gyár alapkövét szeptember 9-én tették le az alföldi megyeszékhelyen. A 440 új munkahelyet teremtő és több száz beszállítóval dolgozó gyárban évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használnak majd fel. A kínai beruházó a következő ütemben szeretné a feldolgozott kukorica mennyiségét 300-500 ezer tonnára emelni. Az alapanyagot Szolnok 100 kilométeres körzetéből szállítják majd a létesítménybe. Az építkezést várhatóan 2015 elején kezdik és másfél évet vesz igénybe. A gyár Európába és az Egyesült Államokba is exportál majd, a melléktermékként keletkező anyagot Kínában értékesíti.

A szolnoki beruházás megvalósítására kínai-magyar vegyesvállalatot hoztak létre. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. citromsavat előállító üzemének beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, tavaly szeptemberben pedig jóváhagyta, hogy a beruházás állami kontrollja és a beruházáshoz szükséges önrész biztosítása érdekében az állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben. Az ennek megvalósításához szükséges önrészhányadot legfeljebb 2,5 milliárd forint értékben az MFB saját forrásából legfeljebb 49 százalékos mértékig kiegészítheti az akkori döntés szerint.

Egy másik kínai vegyipari cégcsoport, az RZBC szeptember 2-án jelentette be, hogy Kazincbarcikán építi fel citromsavgyárát. A beruházás értéke több mint 30 milliárd forint, amelyhez a kormány 1 milliárd forint támogatással járul hozzá. Cserébe a cég 2014-ig vállalja a 165 alkalmazott foglalkoztatását. A leendő üzem éves termelési volumenét 100 ezer tonnára tervezik, amelyhez 200 ezer tonna kukorica alapanyagot használnak majd fel.

Az RZBC vállalatcsoport termékei több mint 100 országban és régióban - az Európai Unió mellett az Egyesült Államokban, Japánban, a Közel-Keleten és Afrikában - keresettek. A cég fő vásárlói között található a Coca-Cola, a Pepsi, a Danone, vagy a Kraft Foods.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.