<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Némi meglepetésre a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatcsökkentés múlt havi ütemén és ismét 15 bázisponttal mérsékelték az alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a januárihoz hasonlóan 15 bázispontos kamatvágásról határozott, ami a piaci várakozásokat is meghaladja, hiszen az elemzői konszenzus óvatosabb magatartást és így 10 bázispontos csökkentést várt volna Matolcsyéktól. Így a jegybanki alapkamat mértéke a holnapi naptól 2,7 százalék.

Mivel Matolcsyék a várttal ellentétben nem lassítottak, a forint - bár egyelőre csak enyhébben, de - azonnal leragálta a kamatcsökkentést. A 14 óra előtti percekben ugyanis még 308,5 forintos szinten cserélt gazdát egy euró a bankközi piacon, a döntés hatására azonnal 310,3-ig ugrott az árfolyam.

Euró/forint árfolyam

A mostani döntést azért övezte nagyobb figyelem, és vártak az elemzők némi óvatosságot, mert a forint elmúlt hetekben jelentősen gyengült. Elsősorban a feltörekvő piacokkal szemben kialakult enyhe pesszimista hangulatban már szinte tartóssá vált 310 forint körüli euróárfolyam. A piacok ráadásul a török, az indiai és a dél-afrikai jegybankot is kamatemelésre kényszerítették, bár, ahogy azt már az elmúlt hetekben nagyon sokan hangsúlyozták, hazánk helyzete kedvezőbb ennél.

Problémát jelent esetünkben leginkább a befektetők számára nem túl vonzó alacsony alapkamat, illetve hazánk meglehetősen magas devizakitettsége - a devizahitelesek mellett ugyanis az államadósság 40 százaléka is külföldi pénznemben denominált. (Igaz az állam esetében ezt ellensúlyozza a számottevő, 7 milliárd euró feletti külkereskedelmi többlet, a lakosság esetében azonban már csak azért is súlyos a helyzet, mert a devizában szerzett jövedelmek eltörpülnek az adósságok mellett)

Ha a nemzetközi helyzetről egy pillanatra megfeledkezünk, akkor a januárban eltűnt inflációra hivatkozva bőven van még tere és lehetősége Matolcsyéknak a kamatcsökkentésre - ám a mostani döntés hátteréről a délután 3 órakor megjelenő közlemény árulkodhat. Ennek kulcsfontosságú pontja lesz a jövőre vonatkozó utalás, tekintve, hogy most nem lassítottak a kamatcsökkentés ütemén, nem kizárt, hogy a közleményben tüntetnek fel a korábbinál nagyobb jövőbeli óvatosságra utaló szavakat.

update: a megjelent közlemény inkább a bizonytalanságot erősíti, hiszen bár a jelenlegi bizonytalan helyzetben is van tér a kamatcsökkentésre, annak sorsáról majd márciusban döntenek. Tehát lényegében ugyanannyi esély van a folytatásra, mint a leállásra. Főleg akkor, ha addig a nemzetközi pénzpiacok hangulata támogatóbbá válik - a hazai vonatkozású szempontok (infláció, GDP) ugyanis a kamatvágásokra adnak lehetőséget.

A mostani kamatdöntés súlyát külön jelzi, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pont a mai napon üzent másodjára is a jegybank döntéshozóinak, miszerint nem tetszik neki a gyenge forint, és reméli, hogy a tanácstagok felelősen fogják értékelni, hogy mi az a forintárfolyam, ami jó a költségvetésnek, az exportnak és a devizahiteleseknek egyaránt. 

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.