2004. november 25. 07:31

A faktorálás azon vállalkozásoknak előnyös, amelyek megbízható, rendszeresen, de hosszú határidőre fizető vevővel állnak üzleti kapcsolatban. Ha termelésüket növelni tudnák, mert van biztos vevőjük, vagy meglevő forrásaikat inkább fejlesztésekre fordítanák, akkor érdemes ezzel a finanszírozási lehetőséggel élni - írja a Világgazdaság.

A faktoring háromszereplős pénzügyi szolgáltatás. Az eladó és vevő közé belép az előfinanszírozó faktorház. Ha az eladó eleget tett szerződéses kötelezettségének (leszállította az árut, illetve teljesítette a szolgáltatást), akkor a leszámlázott követelés mintegy 80 százalékát a faktorház lényegében azonnal kifizeti az eladónak. A fennmaradó követelés is megilleti az eladót akkor, mikor a vevő fizet és rendezi a faktoring költségeit (kamat + faktordíj) - részletezi a Világgazdaság a módszer működését.

A módszer a kisebb vállatok számára is praktikus eszköz, amivel tervezhetőbbé válik a cash-flowjuk, hiszen ez lényegében forgóeszköz-finanszírozás. Ugyanakkor a faktoring használatával nem nő a cégek hitelállománya, hiszen saját követeléseiket adják el. A finanszírozási eszköz alkalmazásával a vállalkozások azonnal tudják használni a még be nem folyt tartozásokat is, így bővíti a növekedési lehetőségeket.

További előnyt jelent, hogy a faktorház a vállalkozó követeléseit nyilvántartja, kezeli, azokat könyvelésre kész állapotban tudja a cégvezetés rendelkezésére bocsátani. Segíti továbbá a hátralékos adósoktól beszedni tartozásaikat, miközben nem igényel banki típusú biztosítékot és alacsony az adminisztrációs igénye - írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó anyagok
Faktorálni tanítanak
Indul az állami faktoringprogram

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.