<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

"Az összeomlás szélén álló költségvetés megmentése" az új magyar kormány pénzügyminiszterének feladata, vélekedett szerdai elemzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap a magyarországi kormányváltás kapcsán azt írta: Bajnai Gordon miniszterelnök megbékélést ajánlott az ellenzéknek, igyekezve megtörni a patthelyzetet, amely eddig akadályozta a recesszió sújtotta ország gazdaságának rendbetételét.

A lap idézte az új kormányfő parlamenti beszédének azon részletét, amely szerint Magyarországnak "nem maradt pénze a csatározásokra".

Bajnai elődjéről, Gyurcsány Ferencről a Financial Times azt írta: a volt miniszterelnököt, aki "elhíresült annak beismerésével, hogy a szocialista párt hazudott a 2006-os választások megnyerése végett", tovább gyengítette a szabad demokraták kiválása a koalícióból, miután a népszavazás megtorpedózta a kormány sarkalatos egészségügyi reformprogramját.

Gyurcsány Ferenc annak ellenére sem tudta helyreállítani az országba vetett befektetői bizalmat, hogy három év alatt a hazai össztermék-érték (GDP) 9 százalékáról 3 százalékra csökkent az államháztartási hiány, és Magyarország végül a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) volt kénytelen 20 milliárd eurós védőcsomagot kérni, áll a Financial Times szerdai írásában.

A londoni napilap szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter feladata most az, hogy "megmentse az összeomlás szélén álló" költségvetést, miközben a gazdaság teljesítménye akár 6 százalékkal is zuhanhat.

Samu János, a Concorde értékforgalmazó közgazdásza a Financial Timesnak azt mondta: a tervezett intézkedésekkel teljesíthető az államháztartási hiánycél, az azonban csak ősszel derül ki, hogy a kormány működőképes lesz-e, vagy programja elhal a pártok közötti, illetve a szocialista párton belüli küzdelmekben.

A magyarországi gazdasági visszaesés idei várható mértékére több becslés is forog a londoni City elemzői közösségében.

A Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési tanácsadó cég éppen szerdán kiadott elemzésében az áll, hogy a cég az eddigi 3,0 százalékról 4,2 százalékra rontotta a magyar GDP-csökkenésre adott prognózisát, tekintettel az uniós növekedési kilátások folytatódó romlására.

A ház szerint azonban ha az új magyar kormány azonnal bevezeti az összes tervezett kiadáscsökkentési lépést, az idei visszaesés elérheti az 5,7 százalékot is, és e forgatókönyv esetén jövőre is 1,2 százalékos GDP-mínusz várható.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege legfrissebb előrejelzésében - a magyar ipari termelési érték vártnál nagyobb zsugorodása miatt - az eddigi 4,5 százalékról 5,5 százalékra módosította a magyarországi GDP-érték idei visszaesésére adott becslését.

Ez a cég is hozzátette azonban, hogy az új prognózisban nincsenek még benne az esetleges további költségvetési megszorítások. A JP Morgan szerint az új miniszterelnök által körvonalazott takarékossági csomaggal együtt a magyar GDP-érték idei visszaesése "jóval meghaladhatja" a 6 százalékot is.

A 6 százalék körüli idei magyarországi visszaesés előrejelzése más nagy londoni házak elemzéseiben is felbukkant már.

A Standard & Poor's hitelminősítő például, amely a hónap elején a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére, "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában éppen 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

Vannak ugyanakkor ennél enyhébb citybeli előrejelzések is a magyarországi recesszióra.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 4,5 százalékkal csökken, a Goldman Sachs 5 százalékos visszaesésre számít.

A Fitch Ratings hitelminősítő Londonban minap kiadott feltörekvő európai helyzetértékelésében is 5 százalékos egész éves idei magyarországi visszaesést valószínűsített.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.